Ukendt
Udsendt: 01-01-1983 (lørdag) klokken 00:00-00:00
Beskrivelse: Handler om politiske budskaber i musikken. Korrekt dato og titel ikke kendt. Kan have været et indslag i Fredagsåbent. Kun 10:57 minutter af udsendelsen kendt.
Vis: indhold | speak
Navigation: forrige udsendelse | oversigt | næste udsendelse
 
#KunstnerTitelTidspunktSpeaktypeSpeak og kommentarer
1Snak00:00:00MidtvejskommentarMidt i de store overskrifter, og de overvældende meddelelser om økonomisk tilbagegang, stigende vold og svindende ressourcer i naturen, er den vestlige verdens sangskrivere så småt begyndt at bekymre sig for, om velfærdsdrømmen nu også holder stik. Kærligheden har i årtier været det foretrukne emne indenfor popmusikken, men har aldrig været så grundigt behandlet som gennem de sidste år. Lytteren har igen og igen fået at vide, at love hurts, love is a rose, love stinks, love will keep us together og love will endda turn you around. For de der husker tressernes protestmusik, er denne selvforelskede romantik tegn på popmusikkens manglende engagement op gennem halvfjerdserne.
2Sex PistolsGod save the queen00:00:44MidtvejskommentarGenoplivningen af det man alvorsfuldt kalder det politiske budskab, begyndte formentligt med den engelske punkbevægelse, hvor Sex Pistols satte spotlys på arbejderungdommens vrede og frustration.
00:01:36MidtvejskommentarSex Pistols pegede på, at sangens anklager ikke kun gjaldt England, og sagde i et interview i 1978: ""God save the queen" kunne lige så godt hedde "God save the president", for han bliver også ved med at sige, at det er sådan en pragtfuld verden vi lever i, og i sidder alle sammen derhjemme og glor på fjernsyn og nikker og samtykker. Men vi giver USA 3-4 år, så er I i samme situation, som Europa er i nu, økonomisk og socialt. Se jer dog omkring, det bliver sværere og sværere at få pengene til at slå til, og priserne stiger hele tiden."
00:02:03MidtvejskommentarDet var altså i 1978, og siden har Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Anker Jørgensen og nu Poul Schlüter forsøgt at hjælpe virkeligheden på vej.
00:02:27MidtvejskommentarSpecials forklarer om teksten, at både spøgelsesbypolitikken og desperationen bare var konstateringer, og siger: Uden at overdrive var der faktisk både politisk bagstræb og vold under nogle af vores koncerter, og det var enormt desillusionerende.
3The SpecialsGhost town00:03:12IntroduktionAdskillige af de nye rockgrupper viser social kampånd, og i 1981 skrev gruppen The Specials en af de mest markante og profetiske sange, "Ghost Town", hvori det hedder: Regeringen lægger ungdommen på hylden, stedet her ender som spøgelsesby, og man kan sgu ikke få noget arbejde her til lands længere. Og folk er begyndt at blive desperate.
4Paul McCartney & Stevie WonderEbony and ivory00:06:41IntroduktionDen politiske aktivitet i tresserne var gennemstrømmet af en optimistisk tro på, at drømmen om det velfungerende samfund kunne blive virkelighed, hvis man bare hold på sine tabte idealer, og kurerede sygdomsymptomer som racediskrimination og krigen i Vietnam. Begge dele fik man jo faktisk gjort noget ved, men som det med al ønskelig tydelighed er klart her i firserne, skulle der betydeligt mere til, hvis man skulle have undgået oliekrisen og det sammenstyrtende samfund. Alligevel hælder nogle plader stadig til den form for velment, men naiv, optimisme, som fx Paul MacCartney og Stevie Wonders musikalske forbrødring på "Ebony and Ivory" her, næsten femten år efter, at årtallet var 1968.
00:07:28IntroduktionEksbarpianisten Billy Joel er ikke just kendt som specialist i sociale kommentarer, men sangen "Allentown" på hans nye plade, handler om firsernes kuldsejlede forhåbninger, om følelsen af at være forrådt mens drømmene glider af hænde på de arbejdsløsheden har ramt hårdest i USA, nemlig arbejderne inden for bilindustrien.
5Billy JoelAllentown00:07:46Introduktion"Allentown" med Billy Joel.