Fredagsåbent 19-07-1985 (fredag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00Kim Schumacher
Snak  
00:00
Midtvejskommentar
Hej Ida, hej fredagsåbnere. Så går turen de næste minutter til et meget varmt, meget fugtigt, sommerhærget og overskyet New York. Jeg befinder mig her på Manhattan – hele verdens navle, eller røvhul er der andre, der mener – men i alt fald der, hvor tingene foregår. Lyden her i baggrunden er trafikken på hjørnet af Broadway og 42nd Street, lige ved Times Square, der hvor luderkarlene handler med stoffer – joints, acid, sas, coke, check it out – lyder det fra dem, og der hvor luderne udbyder varerne om kap med pornohovedgaden 42nd Street – der hvor turisterne promenerer, og lommetyvene letter dem for pas, penge, rejsechecks, ure og smykker, og hele verdenen i øvrigt holder til.

Bortset fra de sædvanlige små- og storpolitiske skærmydsler med Reagan og verdens øvrige statsledere, bortset fra Live Aid-koncerten sidste weekend, ja så har avisernes forsider herovre de sidste dage haft mere lokalt stof at tilbyde. Bortset fra at være bygget til turisme, så er New York som bekendt stadig voldens og skandalernes storby. Volden herovre er ofte af den absurde og uforudsigelige slags, som fx forleden da en flok halvfulde uge truede et par discoflippere på Long Island til at udlevere hvad de havde af penge på lommerne. Det blev tilsammen til fire dollars, og da røverne derefter flygtede, optog ofrene forfølgelsen for at få et bilnummer, og i forsøget på at undslippe kørte de fem unge ind i en lygtepæl, smadrede bilen total hvorved to af dem omkom – to liv, fire dollars: værsgo!

Fordi myndighederne kun opklarer et absolut mindretal af alle forbrydelser i storbyjunglen New York, får folk fra tid til anden nok af følelsen af magtesløshed og ser på deres egen facon rødt. Det var tilfældet med 29-årige Fernando Ortiz fra Bronx, der for et stykke tid siden fik sin fars bil stjålet. Fernando røbede overfor politiet, at han havde gemt en flaske champagne i bilens bagagerum og havde forgiftet den med cyankalium som et venligt visitkort til biltyvene. I går indrømmede Fernando, at historien ikke var helt sand. Bilen var ganske vist stjålet, men der var ingen forgiftet flaske champagne i den. Historien havde han bare fundet på for, som han sagde, at få lidt mere fut under politiets efterforskning i sagen. Myndighederne har stadig ikke fundet frem til vognen, men Fernando, han er arresteret for sin løgnehistorie, og politiet advarer alligevel folk mod at drikke champagne fra flasker, der bliver fundet i stjålne køretøjer – det kunne jo være der var andre, der syntes ideen slet ikke var så tosset endda.

Man kan naturligvis også opgive magtesløsheden helt og faktisk forsøge at gøre noget herovre. Det har sangeren Billy Joel i alt fald sat sig i hovedet. Han røbede for et par dage siden, at han som ung havde overvejet at begå selvmord, fordi han den gang også selv syntes, at det var svært at være teenager og usikker på sig selv. Billy Joel siger nu, at han vil donere indtægterne fra sangen ’You’re only human’ til USA’s komite mod teenageselvmord. Selv fortæller Billy Joel, at sangen blev til efter at en 14-årig dreng, som han kendte, begik selvmord. Hvert år tager 6000 amerikanske teenagere deres eget liv, så man kan jo håbe på, at budskabet i Billy Joels ’You’re only human’, at man skal give sig selv en chance til, når man har begået en fejl, vil trænge ind hos dem, der har mest brug for netop at forstå det budskab.


03:31Billy Joel
You're only human  
06:51Kim Schumacher
Snak  
06:51
Midtvejskommentar
Som jeg sagde tidligere er NewYork stadig cementjunglen, hvor de indfødte tørster efter vold og skandaler. Inden Billy Joel og ’You’re only human’ her var det volden, det handlede om, men det står også ret godt til med skandalerne, både de faktiske skandaler og de indbildte. Hvert år, når man er halvvejs gennem året, har den kulørte presse i USA for vane at se, hvad årets sidste måneder vil bringe, i alt fald ifølge astrologer, spåkoner, folk der kigger i kaffegrums og håndflader eller måske bare lytter til deres egen indre stemme. Den berømteste af dem – Jean Dixon hedder hun – forudsiger, at adskillige medlemmer af den engelske kongefamilie vil blive truet af terrorisme, deriblandt Dronning Elisabeth, prinserne Charles og Edward, og hun forudsiger, at prins Philip måske bliver tvunget til at udbetale en større sum løsepenge her sidst i august. Jean Dixon forudsiger også, at pave Johannes Paul er i stor fare for terrorisme her senere på sommeren. Hun tilføjer, at paven vil være i størst fare, når han er udenfor Italien, og det er måske ikke så overraskende endda. Jean Dixon forudsiger også, at Cubas Fidel Castro og Indiens Rajiv Ghandi vil blive udsat for attentatforsøg. Teenagere vil blive så afhængige af det nye musikfænomen, rockvideoen, at der må særlige afvænningsprogrammer til, ligesom når folk er blevet afhængige af narkotika, og Ronald Reagan vil alvorligt forsøge at sætte ind mod sandinisterne i Nicaragua. Hvis det ikke lykkes, vil landet tillade Sovjetunionen at bygge en skibsfartkanal igennem landet. Så også resten af 1985 er der skandaler i vente, hvis man altså skal tro dem, der kan kigge ind i fremtiden.

En helt anden spådom er gået i opfyldelse næsten før, den blev offentliggjort. For nogle måneder siden lavede et sodavandsfirma om på sin colasmag og gjorde den sødere for at kunne skylle ind over en del af konkurrentens markedsandel. Det blev straks til stor skandale, som det næsten allerede var forudset. Forsøget gav bagslag – kendere synes den nye smag var for flad og fad og sød lige som konkurrentens. Man krævede den oprindelige colasmag tilbage og fik i sidste uge løfte om, at den gamle smag ville komme igen med en ny betegnelse naturligvis – klassisk Coke, kaldte reklamefolkene den. Skandalen er måske afværget for denne gang, men hvordan med markedsandelen? Ja, kommende salgstal vil jo vise det. Tiden slukker som bekendt selv den største tørst.

Sangerinden Madonna har været på alles læber det seneste stykke tid – ikke kun for sin karriere og heller ikke kun for sin deltagelse i Live Aid-koncerten, men også på grund af en flok gamle nøgenbilleder af hende i et par mandfolkeblade herovre – billeder der viste hende stående model til at stå kunstmodel for professionelle og amatører den gang i 1979, da Madonna stadig var et forholdsvist ubeskrevet figenblad. Penthouse Magazine havde først fat i billederne og fik de bedste. Playboy var hurtigst på gaden med det, som man må betegne som resterne, og Madonnas reaktion på de i gåseøjne afslørende sensationelle skandalefotos, ja, den kunne ikke være mere afslappet – ’so what?’. Som hun en gang skrev i en personlig ansøgning for at få sin filmrolle: ’Jeg har altid vidst, jeg ville blive enten nonne eller filmstjerne’. ’Ni måneder i kloster kurerede mig’, skrev Madonna i ansøgningen, ’for den første sygdom’, eller som komikeren Joan Rivers sagde forleden aften om Madonnas nøgenbilleder og jomfrutitlen ’Like a virgin’ fra et af hendes hit: ’Madonnas hukommelse, ja, den er bedre end hendes tøjvalg’. For Fredagsåbent, det her er Kim Schumacher fra New York.


10:46Madonna
Like a virgin