Nat-redaktionen 19-01-1984 (torsdag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00Intro DR speaker
  
00:00
Velkomst
Fra noget om frække ord til frække damer. Kim Schumacher.


00:00?
?  
00:26KS speak
  
00:00
Velkomst
Bond er tilbage – James Bond. Den rigtige Bond er der nogen, der siger, ikke Roger Moore men Sean Connery, som ellers opgav rollen som verdens mest berømte hemmelige agent i 1971, hvor han ganske vist viste, at 'Diamanter varer evigt', som filmen hed, men det gjorde hans tålmodighed med rollen af forskellige grunde ikke. Sean Connery svor aldrig igen at spille double-o seven, men nu, 13 år efter den ed, er han tilbage ’I hendes majestæts hemmelige tjeneste’, for som historien lærer os, man skal aldrig sige aldrig, 'Never say never again'.


00:55KS speak
  
00:00
Velkomst
Og hvad er så forklaringen på hans tilbagevenden? Connery siger selv, at han simpelthen tog Bond op til fornyet overvejelse. Men hvad var det, der lokkede? Var det de fem millioner dollars, som han ifølge rygterne fik for rollen, eller var det den sjældne lejlighed til, indenfor filmindustrien, at have fuld kontrol over tingene, lige fra manuskript til hvem, der skulle spille med, der var tiltrækkende. Eller længtes Sean Conneny ganske enkelt efter igen at være fremme i søgelyset, her midtvejs i sit liv, hvor der i de forløbne år ikke har været for mange roller eller film, som publikum har ville se ham i.


01:24Interview med Sean Connery
  
01:36KS speak
  
00:00
Velkomst
Connery siger selv, at han simpelthen var nysgerrig, at der ikke var tale om fem millioner dollars, som rygtet vil vide, men derimod en bedre kontrol med hele projektet, noget han ikke har haft i de tidligere Bond-film, og en rimelig del af overskuddet, hvis filmen bliver en succes.


01:49?
?  
02:05KS speak
  
00:00
Velkomst
Hvad penge angår er det ellers producenten Albert Broccoli, der står bag 007-filmene. Da den første, Dr. No, blev optaget i 1961, lavede han den på hvad amerikanerne kalder et ’snørrebåndsbudget’, nemlig en million dollars. De seneste film er oppe på beløb, der er 40-50 gange større, og forretningen kan stadig betale sig. Sean Connery og Albert Broccoli er uløseligt knyttet til hinanden. De var årsag til hinandens rigdomme og berømmelse gennem filmene. Men hvis pengemanden troede, han havde skabt Connery, og derfor også kunne knuse ham, da hans stjerne takkede af i 1971, tog han fejl af den seje hårdføre skotte. Det er ikke kun på film, han klarer sig og ofte har en rask replik på læben som her fx, hvor en af ’Never say never’’s heltinder pjaskvåd kommer kørende på vandski og havner i armene på Bond.


02:49Klip fra 'Never say never again'
  
02:54KS speak
  
00:00
Velkomst
Jaeh, heltinden har måske gjort Bond våd over det hele, men hans drink og humor er stadig knastør. Forholdet mellem Connery og Broccoli var mindre elegant og mere stormfuldt, for Connery mente, at verdenssuccesen i en vis grad skyldtes ham, og han derfor fortjente at få en større bid af den økonomiske kage, som gjorde sin producent kolossalt rig. Da Broccoli i 1971 fik ham til at spille Bond for sidste gang i ’Diamanter varer evigt’, gav Connery straks det en en kvart million dollar store beløb han fik til velgørende formål som for at vise, at han slet ikke havde brug for pengene. Broccoli fik fra da af fortsat stor succes med Bond-filmene uden Sean Connery, og med Roger Moore, mens Connery, uden Bond, klarede sig knapt så godt. Alligevel har Broccoli lagt uanede kræfter i for at forhindre, at den Bond-film, der nu har danmarkspremiere i aften, overhovedet skulle blive til noget, og har dermed forsøgt at hindre, at Connery skulle spille James Bond uden hans velsignelse. Og den historie illustrerer meget godt de intriger og forviklinger, der lige fra starten har omgivet Bond-serien.


03:53Tom Jones
Thunderball  
04:26KS speak
  
00:00
Velkomst
Teknisk er ’Never say never again’ en genindspilning af ’Thunderball’ fra 1965, som Connery jo også spillede med i. Bonds far, forfatteren Ian Fleming, havde fundet på handlingsskelettet 1956. Da han stod og manglede en fortsættelse til sin seneste bog, Goldfinger, blev han samtidig overtalt af filmmanden Kevin McClory til at skrive Thunderball-ideen om til et filmmanuskript. Sammen lavede de to mænd et, som de kaldte James Bond of the Secret Service, hvor McClory fandt på flere af de grundlæggende ideer i historien, blandet andet at udskifte de gamle, russiske koldkrigsmodstandere SMERSH med den internationale gangsterliga SPECTRE, forkortelsen af SPecial Execution for Counter intelligence, Terrorism, Revenge and Extorsion. Ian Fleming opgav efter et stykke tid samarbejdet, og tog tilbage til Jamaica, hvor han skrev alle sine Bond-bøger, en om året, og satte sig ned og skrev bogen Thunderball. Kevin McClory opdagede, at den bog i vid udstrækning var skrevet af fra deres fælles filmmanuskript og anlagde sag imod Ian Fleming. Efter lange tovtrækkerier i retten enedes man om i 1963, at Fleming beholdt bogrettighederne, mens McClory fik filmrettighederne til historien. Og det var grunden til, at netop den ikke blev den første Bond-film nogensinde, men derimod den tidligere Dr. No. Albert Broccoli troede, at han havde filmrettighederne til alle bøgerne, men da McClory havde rettens dom for, at Thunderball-rettighederne var hans, blev han medarbejder, executive producer, på filmatiseringen. Som en del af aftalen indgik i kontrakten mellem ham og Broccoli, at McClory, efter 10 års forløb, kunne genindspille historien, hvis han ville. Men i 1976, da han faktisk ville gøre brug af sin ret til det, anlagde Broccoli, der stadig skovlede enorme summer ind på Bond-filmene, sag og slæbte McClory i retten. Og det har han faktisk gjort uden ophør fra 1976 og næsten frem til filmens endelige premiere i Los Angeles for nogle måneder siden uden en eneste gang at vinde sagen.

Sean Connery skulle i første omgang ikke spille rollen som Bond igen men bare være medforfatter på den nye omskrivning af historien, men som titlen, som Connerys kone fandt på antyder, skal man aldrig sige aldrig.
Det er tydeligt at høre, at der er klippet – helt anden tone i den sidste sætning

06:39?
?  
07:02KS speak
  
00:00
Velkomst
Og det er godt at se Connery tilbage igen. For som seriens våbensmed Q siger her: det har været lidt kedeligt her på det sidste, og nu hvor Bond er tilbage, kommer der måske igen godt med unødig vold og sex, og det gør der også, heldigvis. Den nye double-o seven-film er mere voksen, mere raffineret og mindre overlæsset underholdning, end Roger Moores bløde, stort anlagte familiefilm, hvor de hårdtslående sexede og kyniske er blevet erstattet af mere humor, flere enorme eksplosioner og kulisseødelæggelser og ideer hentet fra stjernekrige og Dødens gab.


07:32Interview med Sean Connery
  
07:42KS speak
  
00:00
Velkomst
Connery fortæller, at det egentlig var hans kone, der fik ham til at forsøge sig i det gamle rollefag, og nysgerrig var han jo nok også. I en alder af 53 spiller Connery højt spil, for der er to forskellige aldersgrupper blandet publikum, der skal afgøre, hvem der nu er den bedste Bond. Roger Moore, der har været med i syv særdeles succesrige film, eller originalen Sean Connery, der nu vender tilbage efter 10 års fravær.


08:05Interview med Sean Connery
  
08:18KS speak
  
00:00
Velkomst
Sean Connery har også haft sine tvivl, for det unge publikum har måske kun set ham på tv, siger han her. Han har lagt vægt på at spille rollen som i gamle dage, også selv om håret er blevet en anelse gråt ved tindingen, og han måske ikke er helt så hurtig i vendingen som tidligere. Men han er lige så uovervindelig som tidligere, når han skal uskadeliggøre sine modstandere.


08:36Klip fra 'Never say never again'
  
08:56KS speak
  
00:00
Velkomst
Da Dr. No tilbage i 1962 blev en verdenssucces, satte den skub i den unge Sean Connerys karriere. Publikum kunne simpelthen ikke få nok af Bonds fantasiverden, som han fik til at se så ægte ud. Opskriften på succesen var i grunden enkel. Billige slagsmål, hurtige biler, bikiniklædte, storbrystede og villige kvinder som fx heltinden fra Goldfinder, Pussy Galore, der meget betegnende direkte oversat betyder ’masser af fjams’. Og her var high-tech dingenoter, der reddede Bond ud af manuskriptets utrolige og ufatteligt farlige situationer med galningen, der ville beherske verden, og dommedagsatombomber, som Bond skulle redde sig selv og den vestlige civilisation fra. På det grundlag skabte man filmsuccesen, selvfølgelig tilsat Sean Connerys egen, uslebne mandfolkecharme. Barbera Carrera, der er en af kvinderne i Never say never again, siger, at Connery stadig er en meget tiltrækkende mand.


09:47Interview med Barbera Carrera
  
09:58KS speak
  
00:00
Velkomst
For selv om der selvfølgelig er store forskelle på James Bond på film og Sean Connery i virkeligheden, så har de i alt fald det tilfælles, at de begge er tilknappede personligheder, der i vid udstrækning holder deres privatliv hemmeligt.


10:08Interview med Sean Connery
  
10:20KS speak
  
00:00
Velkomst
Jeg har ikke nogen videre interesse for andre menneskers privatliv, og det forbløffer mig, når andre er nysgerrige efter at finde ud af hvem, jeg er, siger Sean Connery. Jeg har stor respekt for andre, og det kunne ikke falde mig ind at blande mig deres privatliv. Og der er faktisk lighedspunkter mellem den tidligere vejarbejder, kistepolerer og nuværende verdensberømthed og James Bond, for de bruger begge to sig selv til det yderste - Connery som skuespiller, Bond i den hemmelige tjeneste.


10:44Interview med Sean Connery
  
10:51KS speak
  
00:00
Velkomst
Og der er ikke meget Connery misunder Bond, for som manden der gør heltefiguren levende oppe på lærredet siger, 'Hvis der er noget, jeg vil, så gør jeg bare de rigtige ting, for at nå mit mål'.


11:01Interview med Sean Connery
  
11:10KS speak
  
00:00
Velkomst
Om filmen nu går hen og bliver en fejltagelse eller en succes, så er Bond-fans verden over sikker glade for, at den oprindelige helt igen spiller højt spil, og er vendt tilbage til tjenesten, slagsmålene, kvinderne, drinksene, den dyre champagne, de hurtige biler og de utrolige historier. Men vil Sean Connery efter Never say never again spille Bond en gang til?

Aldrig mere, nogensinde?

Men det ved vi jo alle sammen nu, hvad betyder.


11:46Lani Hall
Never say never again