1999 22-07-1985 (mandag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00Hilsen fra Roger Moore
  
00:06Vignet
  
00:31Intro
  
00:00
Velkomst
Godaften M/K’ere, drenge og piger, mænd og kvinder, mine damer og herrer. Så er det med at få fingeren ud af stikkontakten, for nu er der endnu en gang et video-kig ind i fremtiden. Det her er selvfølgelig 1999 – musiksignaler for videoter. I de næste 1999 sekunder – det nogen kalder en halv time, fordi de ikke ved bedre – er jeg din turguide igennem videomusikkens, uopdyrkede, utæmmede ingenmandsland. Og allerførst lidt anskuelsesundervisning for at lade som om, at 1999 naturligvis har holdning til tingene. Vores samfund, industrisamfundet, begyndte egentlig med opfindelsen af dampmaskinen. Så kom den hydrauliske pumpe, og de to opfindelser satte tilstrækkelig meget kraft, hestekraft, bag håndens arbejde, til at der kom skred i tingene. Det nyeste er, at vores højteknologiske samfund har opfundet en forlængelse af hjernen, nemlig det teknologiske mirakel, det vi kalder mikrochippen. En computer er faktisk så kompliceret, at den i dag kan løse alverdens problemer, undtagen lige den arbejdsløshed, som den forårsager. Og sådan en kan blandt andet bruges til at tegne på tv-skærme med. Det er netop hvad den kommer til at gøre her i Steve Miller og hans bands nyeste video, der – for der også skal være noget for den tænksomme – hedder ...


01:58Steve Miller Band
Bongo bongo  
04:03Snak
  
00:00
Introduktion
’Bongo, bongo’ var telefonmeddelelsen her fra Steve Miller Band. Og der er flere varme tilbud her på ledning til 1999. Her kommer tre rappe søstre og klager over, at deres fælles partner vil lade sig nøje med lidt telefonstøn, når der er udbetaling i den anden ende af ledningen. Her er Pointer Sisters, så man bliver hed om ørerne, på ’Baby come and get it’


04:29Pointer Sisters
Baby come and get it  
06:47Snak
  
00:00
Introduktion
En afdød norsk forfatter, som du garanteret ikke kender, han hed Henrik Ibsen, opfandt i sin tid den moderne, selvstændige kvindetype, Nora, som smækkede ganske eftertrykkeligt med døren over mandeundertrykkelsen i teaterstykket ’Et dukkehjem’. Men hvor gik Nora egentlig hen, da hun gik ud? Ja, en række moderne noraer, smukke, begavede og velargumenterede kvinder, har i hvert fald siden 60’erne, og navnlig efter punkbevægelsen i 70’erne, gået over i den moderne musikindustri. Og en af de mest spændende er den engelske Annie Lennox fra gruppen Eurythmics, og hun kommer her og smækker endnu en gang med døren overfor mandeundertrykkelsen. Hun har fået nok af knallerten derhjemme på ’Would I lie to you?’. Kom nu her Edmund og se efter.


07:43Eurythmics
Would I lie to you?  
10:13Snak
  
00:00
Introduktion
Det er, som mange ved, ikke let at være barn eller ung i den vestlige kultur, og det er blandt andet hvad den nye ungdomsfilm ’The breakfast club’ handler om. I den er der fem unge, der samles til svedetime en tidlig lørdag morgen. Her er klassens pæne uge pige, her er sportsidioten, klassens kloge hoved, her er punkeren og så er der hende, der er lidt til en side. Og de fem uge, ja, de driller hinanden, de skændes, de ryger hinanden skæve, de elsker at hade hinanden, og hen ad vejen, ja der finder de ud af, at de i virkeligheden ikke er så forskellige, som de går og tror. Og den verden, hvor man vokser ud af barnekammeret og over i voksentilværelsen, det er netop den, som gruppen Simple Minds sat musik til med nummeret fra filmen ”Don’t you forget about me”.


11:05Simple Minds
Don't you forget about me  
14:08Snak
  
00:00
Introduktion
At være eller ikke være noget her i firserne, det er det, der er spørgsmålet. Når noget er en succes indenfor amerikansk pladeindustri, ja så sker der ofte det, at der kommer en hel lavine af glade efterligninger. I vores højteknologiske samfund, der kan man stort set kopiere alt – kloning kaldes metoden, og en af de sidste års mest vellykkede kopier på den store musiksucces Michael Jackson, er forsangeren fra den amerikanske gruppe Debarge, der kommer her og fortæller, at de ganske udmærket ved, hvordan man uforpligtigende underholder sig efter mørkets frembrud. Her er Debarge med ”Rythm of the night” fra filmen ”The Last dragon”.


14:52Debarge
Rhythm of the night  
16:30Snak
  
00:00
Introduktion
Og så drenge og mænd, piger og kvinder, så giver 1999 ordet til en af mine mest hårrejsende, mest vellykkede kammerater fra min tid som elev på en af Londons stepdansskoler. Hello Howard, will you please introduce yourself.


16:46Hilsen fra Howard Jones
  
17:08Howard Jones
Look mama  
18:55Snak
  
00:00
Introduktion
Amerikanske videnskabsmænd har netop opfundet en brille, der gør det muligt for blinde at se, hvad der bliver sagt. Nu ved jeg godt, at du synes, at du forstod du troede, hvad jeg sagde, men jeg er nu ikke sikker på, at du har indset, at det du hørte ikke var det, jeg mente. Ordene kunne godt være den engelske sanger Belouis Somes. Han har i alt fald de næste par minutter svært at skelne mellem hvad der faktisk sker og så det, som foregår oppe i hans hoved, og måske også nede i hans bukser. Og det får du måske også svært ved. Se selv. Er det virkelighed eller seksuelle ønskedrømme på Belouis Somes ”Imagination”.


19:31Belouis Some
Imagination  
23:07Snak
  
00:00
Introduktion
Og fra seksualitetens overdrev og lyst til følelsernes nød. Noget af det menneskelige en lommeregner, en mikrochip eller gravko og dampmaskine ikke kan er at udtrykke følelser. Alle maskiner kan måske nok mekanisk efterabe menneskelige handlinger, men der er stadig ingen sjæl i maskineriet, intet spøgelse. Store og små, gamle og unge, høje og lave, tykke og tynde, sorte, gule, røde og hvide. Alle har trods forskelligheder et tilfælles frem for maskiner, at vi kan udtrykke os. Sorg og glæde – begge dele kan få det til at løbe af med en og få tårerne til at løbe om kap ned ad kinderne, sådan som det fx her sker for Godley & Creme på deres magiske billeddigt om grådens kemi. Hold øjne, ører og tårekanal åben. Her kommer ”Cry”.


24:02Godley & Creme
Cry  
27:24Snak
  
00:00
Introduktion
Her i firserne, hvor samfundet ikke altid ved, hvad det skal bruge ungdommen til, begynder mange at drømme de store drømme om, at de tilhører de unge, de smukke, de rige og de berømte eller, hvis det ikke kan gøre det, de unge, de smukke, de fattige og de berygtede. Ungdommen har altid måtte stå model til meget, og en del har taget skridtet fuldt ud og er gået over i fotomodelbranchen for at se, hvad den og resten af verden har at byde på. Og en af dem, ja, det er den lille spinkle Stephen Tin-Tin Duffy, der her har styr på modeldamerne, og synes at kvinder bare er til pynt her i livet på ”Icing on the cake”.


28:00Stephen 'Tin-Tin' Duffy
Icing on the cake  
31:37Hilsen fra Duran Duran/Snak
  
00:00
Introduktion
Værsgo drenge og piger. Her er verdens kendeste hemmelige agent.


31:56Duran Duran
A view to a kill  
33:40Snak
  
00:00
Outroduktion
Nemlig. Med den engelske titelmelodi fra den nye James Bond-film – Agent 007 i skudlinjen – er udviklingen ved at indhente 1999, i alt fald på denne side af sommerferien. Men 1999 har skumle planer om at vende tilbage senere på året, måske, hvis Gud og Karl Marx vil. Indtil da: det har selvfølgelig som sædvanlig været hyggeligt, at du kiggede indenfor, og indtil vi ses igen, så har du som sædvanlig at have det du ved - raouw - rigtig fantastisk.


34:11Vignet/rulletekster