1999 21-02-1985 (torsdag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00Vignet
  
00:27Snak
  
00:03
Velkomst
Godaften og velkommen til 1999 - musiksignalet for videoter. Mit navn er Kim Schumacher, og jeg er manden som skal være din rejsefører gennem de næste 40 minutters rundtur i musikvideoens forunderlige verden. En verden der ofte handler om drenge og piger, om nøgenhed og følelser, om skønhed og aparte indfald - en verden fuld af bizarre idéer, som ofte er vigtigere og bruger mere plads en almindelig banal hverdagsbeskrivelse. En verden fuld af tempo, farver, hurtige klip, kostumer og flotte billeder.
Bemærk han siger 40 minutter - udsendelsen varer kun 30 minutter.

00:42
Velkomst
Og hvorfor titlen "1999"? Ja, der er nogle der tror at det nok skyldes at Danmarks Radios postnummer netop er 1999. Andre er godt klar over at det amerikanske musikfænomen Prince har en plade ude: "1999" - og atter andre har jo lagt mærke til at 40 minutter... ja, det er sådan rundt regnet 1999 sekunder. Og så er der de af os der kigger ind i fremtiden og synes at 1999 ... det er egentlig også årstaller som ikke er så forfærdeligt langt væk, og 1999 går dermed hen og bliver en markering af at fremtiden: det er nu, at musikvideoen det er en ny kunstform med egne udtryk der ser dagens lys - eller i alt fald tv-skærmens.


01:31
Introduktion
Og det var altså den filosofiske del af det. Lad os så lade være med at spilde mere tid og kaste os ud i det, og 1999's første bud kunne passende være naturisternes slagsang. Den kommer fra den amerikanske Rick Dee, der funker sig gennem opfordringen til at smide alt tøjet og more sig på "Get naked".


02:19Rick Dee
Get naked  
05:54Snak
  
00:00
Outroduktion
Rick Dee altså med den nøgne sandhed: "Get naked".


00:05
Introduktion
Og én af de andre nøgne kendsgerninger i tilværelsen er at få er fuldkomne. De fleste af os har småskavanker af forskellig slags. Nogle har leverpostejfarvet hår, nogle har en næse der er lige, nogle er 160-180 cm. høj, nogle har almindelige ben og så videre og så videre ... og nogle har vrøvl med kærligheden. Og til den sidste slags der hører den engelske Helen Terry. hver gang hun kommer i nærheden af den udkårne så begynder hun og hakke i det. Hun har det heller ikke helt nemt med tøjvalget - prøv engang at se hvor mange gange hun når at skifte på det her nummer: "Stu-stu-stuttering" med Helen Terry.


06:41Helen Terry
Stuttering  
09:32Snak
  
00:00
Outroduktion
Og det var altså Helen Terry, der på mere end én måde fik liv i kludene her.


00:07
Introduktion
Og den pels jeg står med her det er faktisk den dyreste af sin slags i hele Danmark, og den vil nok kunne lune under livet på Sheila E fra New York. Hun er en dame som er dyr i drift og fræk. Kærligheden erobrer måske nok mit hoved, men småsnak imponerer mig ikke i soveværelset, synger Sheila E. Prøv engang at lægge mærke til hendes benarbejde når hun betjener bækkenpartierne her på "The glamorous life" med Sheila E.


10:08Sheila E.
The glamorous life  
12:53Snak
  
00:00
Introduktion
Og så mine damer og herrer - så er der et lille lynhurtigt franskkursus for nybegyndere her på 1999. Det her er en telefon. (gentages på fransk - i det samme ringer telefonen).

Undskyld mig et øjeblik ... "Hallo? Det er 1999"... (en anden telefon ringer) ... "Hallo? 1999?"
Flere telefoner begynder at ringe, og billedet zoomer ud, og viser 4 personer i lokalet, der alle forsøger at ringe til Kim. Scenen ender med at Kim kravler rundt på gulvet og sigher "Hallo? 1999?" i telefonerne, mens bandet introducerer deres video: "Un Autre Monde". Gruppens navn er højest sandsynligt "Telephone", eftersom den ene af personerne siger "Der er kun én rigtig telephone..." mens en anden afbryder og siger ".. og det er os!"

13:45Telephone
Un autre monde  
15:46Snak
  
00:00
Introduktion
Fra tid til anden kommer der i musiklavinen en video der er helt anderledes. I modsætning til alle andre gør den sig ikke afhængig af hurtige klip, raske farver og en farvestrålende sanger - men ved enkelthed og originaltet.


16:03David Lynch
Hilsen  
16:16Snak
  
00:00
Introduktion
Prøv engang det næste 3½ minut at betragte det visne løv der falder. Se reflekserne i vandet og lyt til denne underlige, særprægede, særegne, næsten hypnotiske stemme der kommer fra gruppen This Mortal Coil på sangen "Song to the siren". Det er bare så smukt ....


16:38This Mortal Coil
Song to the siren  
19:05Snak
  
00:00
Outroduktion
Husk navnet - gruppen hedder This Mortal Coil og sangen er "Song to the siren".


00:13
Introduktion
Og hvad skimter man ellers i musik-horizonten af 1999? Jo, vi vender igen tilbage til de franske kyster, hvor der er sømænd på kajen, som spiller med musklerne og drømmer længselsfulde drømme i sort læder. Det er en ordentlig ladning den franske Axel Bauer får fyret af på "Cargo".


19:37Axel Bauer
Cargo  
23:43Snak
  
00:00
Introduktion
Og så mine damer og herrer, drenge og piger, mænd og kvinder - så giver jeg ordet til min gamle barndomsven Eddie Murphy fra New York, som jeg har gået til ghettoblasting sammen med. Eddie - the screen is yours ...


23:57Eddie Murphy
Interview  
24:09Pointer Sisters
Neutron dance  
26:30Snak
  
00:00
Introduktion
Og så er 1999 på vej ud i verdensrummet for at møde Billy Ocean. Det foregår i en galakse langt, langt borte - i en stjernetåge der er endnu længere væk og i en kaffebar, hvor de serverer noget bryg, der er stærkere end almindelig mokka - nemlig Billy Ocean og "Loverboy".
På dette indslag ses tydeligt den berømte fisk i blenderen - nogle år før et dansk museum lavede noget lignende. Hos Kim overlevede fisken uden mén.

26:49Billy Ocean
Loverboy  
30:37Snak
  
00:00
Farvelkomst
Så er nutiden ved at indhente 1999 - ihvertfald for denne ombæring, men musiksignalerne fortsætter om rundt regnet fire uger, hvor vi er tilbage igen og tager et video-kik ind i fremtiden. Tak for denne gang - det har været hyggeligt, og indtil vi ses igen - og det er forhåbentligt om fire uger - så ha' det rigtigt WRAAAUU fantastisk - på gensyn.


30:59Rulletekster