Radioudsendelse 27-06-1983 (mandag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00The Beatles
All you need is love  
01:19
Introduktion
I de glade tressere, hvor det økonomiske opsving i de vestlige lande fik alting til at blomstre, ku' alting også lade sig gøre. I slutningen af tresserne ændrede hippiegenerationen på tingenes orden, forbrugersamfundet toppede, og den opvoksende ungdom undsagde sig varementaliteten og begyndte at søge indefter, begyndte at beskæftige sig med østerlandsk mystik, satte blomster i håret og lod det gro. Kernepunktet i den nye følsomhed blandt det unge var kærligheden, og mens overskudet steg og steg, begyndte samfundet at vise større tolerence overfor sine egne tabuer. Amerikanske mindretalsgrupper blev politiserede - black was beautyfull - kvindebevægelsen så dagens lys, synet på seksualiteten i almindelighed blev mindre snerpet, kærlighed og kønsdrift blev in i et samfund, som havde økonomisk overskud, og optimistisk syn på fremtiden. Kønsrollerne blev udvidskede hos en generation, hvor både drenger og piger havde langt hår, og gik i indisk bomuld og cowboybukser, og i kølvandet på det, man kaldte den seksuelle revolution, fødtes i USA en ny bevidsthed hos en samfundsgruppe, som gennem tiderne stort set havde være usynlige, unævnelige eller forfulgt, nemlig bøsser og lesbiske. Hippiebevægelsens San Fransisco på USA's vestkyst blev også arnestedet for den ny' bevidsthed hos en generation, der ikke tog det så nøje, om det var drenge eller piger, den forelskede sig i, og gik i seng med, og i stedet opfordrede til at eksperimentere med sin seksualitet og kønsrolle og "Walk on the wild side"


02:41Lou Reed
Walk on the wild side  
06:02Snak
  
00:00
Velkomst
I kølvandet på sorte amerikaneres politisering af landets raceforskelle og kvindebevægelsens oprør mod det mandsdominerede samfund, tog også homoseksuelle nu mod til sig, lånte De sorte Panteres slogan "Black is beautyfull", og fandt i 1968 på slagordet "Gay is good", mens de, i lighed med kvinderne, så mandssamfundet som den væsentligste årsag til deres vilkår som mindreværdige samfundsborgere. Men først året efter kom der virkelig skred i tingene. For næsten nøjagtig 14 år siden, i slutningen af juni '69, fandt det sted, der skulle vise sig at være den mest betydningsfulde enkeltstående begivenhed for bøsser og lesbiske - både i USA og i Europa. I det sommerhede New York fandt Stonewall-oprøret sted. Stonewall var et diskotek med bar på Christopher Street i Village-området New York. Det der skete var ellers noget, der fandt sted med regelmæssige mellemrum. Politiet lavede razzia på stedet under påskud af, at spirituslovgivningen var overtrådt. Men den almindelige mening var, at der var tale om ren chikane fra myndighedernes side. Det nye var, at denne gang fandt bøsserne sig ikke i politi-razziaen. Gæsterne i baren gik til modangreb, og ikke nok med det, de bekendte åbenlyst at de var homoseksuelle og var stolte af det under sloganet "Gay power". Området blev spærret af en hel weekend, mens politiet forsøgte forgæves at bekæmpe modstanden, men en ny politisk bevidsthed var skabt; Gay Liberation Front så dagens lys efter alle årene i mørket, her beskrevet af den politiske engelske sanger Tom Robinson på "Power in the darkness".


07:28Tom Robinson Band
Power in the darkness  
11:59Snak
  
00:00
Introduktion
Her i Danmark har vi haft Forbundet af 1948, Foreningen for bøsser og lesbiske, hvis formål var, og er, at kæmpe for homoseksuelles ret på linie med andre samfundsborger, mens Bøssernes Befrielsesfront, den lokale version af Gay Liberation Front, gik ind i politisk debat om samfundnormerne og pegede på, at det var samfundet, der skulle rettes på - ikke folks kærligheds- og kønsliv. Det viste sig, at bevægelsen, både i USA og Europa, havde stor gennemslagskraft, og der blev udgivet tidsskrifter, åbnet forretninger, og hele områder i USA's storbyer gjorde homoseksuelle til målgruppe. Musikalsk blev syrerock og hippiemusik i de tidlige 70'er nu udbygget med glitterrocken, og den blev folk som Elton John og David Bowie eksponenter for. Kærlighed mellem mænd kunne beskrives i sangtekster, mens tragisk á là Romeo og Julie, afsagn og død var spundet ind i historien om følelserne mellem mænd, som fx på Elton Johns "Daniel".
".. mens tragisk á là Romeo og Julie"? Mon ikke det skulle have været ".. mens tragedier á là Romeo og Julie"

12:53Elton John
Daniel  
01:53
Outroduktion
Sammenlignet med Elton John her var der mere gang i David Bowie, der var erklæret biseksuel og svingede mellem begge køn, mens han sang om, at din mor ikke vidste om du var en dreng eller en pige, men i alt fald var "rebel rebel", og fastslå at der altid ville være gang i drengene på "Boys keep swinging".


15:05David Bowie
Boys keep swinging  
17:18The Eagles
Hotel California  
00:03
Introduktion
Den seksuelle revolution resulterede i fri kærlighed, glitterrocken solgte godt, avisbrevkasser med gode råd til det eksperimenterende parforhold blev hverdag på lige fod med nøgne mænd og kvinder i dagblade og månedsmagasiner. Mænd, som seksuelt var optaget af hinanden, endte som monsterhit for gruppen The Eagles på nummeret "Hotel California", som beskriver mandekærligheden som et mareridt man ikke kan undslippe.


03:53
Outroduktion
Du kan godt checke ud fra "Hotel California", men du kan aldrig undslippe dig selv, lyder teksten, der mindes Stonewall i New York i '69, og ellers mest ser bøsser som smukke mænd, der er evigt dømt til at danse, drikke og more sig uden at kunne slippe ud af forlystelsesmareridtet, som den ny frihed er endt i. En grum tekst om en begrænset sandhed, men smuk er melodien jo.


21:35The Village People
Y.M.C.A.  
00:00
Introduktion
I midten af 70'erne samlede en pladeproducent en flok fyre i New York og kaldte dem The Village People. Bøsser og sorte havde på det tidspunkt givet soulmusikken et spark i rytmesektionen og opfundet discomusikken. Fyrene blev iført kostymer, som symboliserede den amerikanske kulturs mandfolkeidealer, fra cowboys og indianere til læderjakker, søofficerer og muskuløse håndværkere. USA's storbybøsser havde gjort op med opfattelsen af sig selv som tøsedrenge, og var begyndt at gå til bodybuilding, så de i vid udstrækning virkeliggjorde de mandsroller, som Village People havde gjort til sit varemærke. Gruppen udgav sange, der mere end antydede, at den amerikanske flåde var et slaraffenland for fyre, der kunne lide hinanden, eller som her, at KFUM - Kristlig Forening for Unge Mænd - havde mere med mænd en kristendom at gøre, på YMCA med Village People.


25:15Snak
  
00:00
Introduktion
Herhjemme kom i slutningen af 70'erne ungdomsfilmen "Du er ikke alene" om to drenges kærlighedsforhold til hinanden. Trods det at filmen i sig selv var en neddæmpet beskrivelse af de tos forhold, forbød censuren filmen for børn under 12 år, en aldergrænse man efter en debat opgav. Filmen blev en af 1977's største filmsuccesser herhjemme, og den optimistiske, smukke titelsang blev en af Sebastians mest elskede sange overhovedet


25:39Sebastian
Du er ikke alene  
30:17Snak
  
00:00
Introduktion
Tilbage i USA udgav et større pladeselskab en lp med gruppen Skatt Brothers, der løseligt var opbygget Village People-modellen med en flok velbyggede mandfolk, der sang som sadomasochistiske fornøjelser, lastbilchauffører der leder efter motorcykel-legekammerater, lange ture ned i halsen, eller som her, hvor skægt soldater og cowboys har det rundt om lejrbålet - mest i selskab med hinanden, og med kvinderne anbragt ude i horisonten. "Life at the outpost" med Skatt Brothers.


30:43Skatt Bros.
Life at the outpost  
34:47Snak
  
00:00
Introduktion
USA's evigt uartige musikdreng, Frank Zappa, der stadig nægter at blive voksen og hellere vil blive ved tresseroprørsk at pege fingre af alt og alle, har også på en af sine seneste plader givet sit bud på homoseksualitet i det amerikanske samfund. Det er blevet til en temmelig ubehagelig, barnagtig sag, der gerne vil give sig ud for at være samfundskritisk, men kombinerer bøsseri, sadomasochisme og den amerikanske drøm på en måde, der vist mest tjener bagstræbet. Men lyt nu selv til sangen om "Bobby Brown", hvor Frank Zappa vælter sig i frække ord, vaselinevittigheder og læder- og lænkesex.


35:19Frank Zappa
Bobby Brown  
38:02Snak
  
00:00
Introduktion
Som bøsse er der ikke meget at grine over, når man nærlytter "Bobby Brown". Så er der mere opmuntring at hente hos en anden amerikansk showbizs store navne - Diana Ross. Hun fik for et par år siden et stort hit med sangen "Coming out". Udtrykket bliver brugt til at beskrive det der sker, når man, åbent for omgivelserne, erklærer, at man er homoseksuel, og dermed opgiver at leve skjult. Og det er faktisk hvad "Coming out" handler om - Diana Ross.


38:26Diana Ross
Coming out  
43:05Patrick Cowley
Menergy  
00:06
Introduktion
Komponisten Patrick Cowley, som døde i slutningen af sidste år, nåede at producere en række sange, som de seneste sæsoner blev store successer overalt på alverdens dansesteder. Patrick Cowley var erklæret bøsse, og en af hans sange kan man godt betragte som hans musikalske arv, for den handler åbenlyst om fyrene der checker hinanden ud, morer sig, elsker at danske i det pulserende storbyliv, så energien sprøjter til alle sider. Patrick Cowley med sin hyldest til mandfolkekærligheden, som han passende kalder "Menergy"


05:00
Introduktion
Og lad os så slutte denne lille times musikalske salut til Gay Liberation Day - bøssernes befrielsesdag - som i USA fandt sted for få dage siden. Under den årligt tilbagevendende demonstration i Central Park i New York dukkede gruppen The Weather Girls op sidste sommer og skabte forståeligt nok jubel hos de tusinvis af mænd, der var samlet for at fejre dagen, da de brød ud i denne musikalske vejrudsigt, hvor det ikke er nødvendigt at slå paraplyerne op, for hvis man bliver sprøjtet til, så skyldes det ikke dårligt vejr, men at det regner med mandfolk, "It's raining men" men The Weather Girls.


48:37The Weather Girls
It's raining men