Fredagsåbent 26-07-1985 (fredag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00Speak
  
00:00
Velkomst
Hej Ida, og hej Fredagsåbnere. Så er her igen hurtige, varme nyheder fra hjørnet af Broadway og 42nd Street, hvor trafikken suser tæt forbi her, og tingene foregår på Manhattan i New York. Luftfugtigheder er som sædvanlig så man næste er tvunget til at tage sig et kursus i svømning. Temperaturen i sig selv er nok til en hel overgangsalder. Med andre ord, her er varme og fugtighed, så det næste er ved at være for meget. Og nyhederne herover, ja, de er også brandvarme, og tit er her da heller ikke et øje tørt. Som bekendt er USA guds eget land, og det er i sandhed også sagførernes. Der er næste kun een lov, som amerikanerne ikke overtræder, og det er tyngdeloven. Ellers finde omtrent alle afskygninger af små og store forbrydelser, og at være sagfører i Amerika er både en både glamourøs og meget indbringende levevej, hvis man altså er dygtig.

Forbrydelse betaler sig ikke hedder det - med mindre, selvfølgelig, at man er god til det. Herovre kan man tit definere en jury som 12 mennesker som bestemmer hvem der har den bedste sagfører og flest penge. For en dansker kan nogle af retsagerne herovre godt tage sig ud som noget, man ellers kun læser om i vittighederne. Folk spiller ofte højt spil for at få enorme summer udbetalt, navnlig i erstatningssager, hvor beløbene tit er i millionklassen, og uoverensstemmelserne ser ud til at være hentet i småtingsafdelingen.

For kort tid siden fx blev der afsagt dom i en sag hvor en mand var blevet fyret fra sit job fordi han havde holdt 3 ugers ferie. I retten i Toronto i Canada har Was Buggle fået tildels over 10000 dollars i erstatning, fordi han fik en fyringsseddel sammen med sine feriepenge fra firmaet Mother & Parkers Food, der ellers fremstiller dåsemad. Dommeren i Toronto tildelte Buggle, som ikke havde holdt ferie i over et år, 11.496 dollars i erstatning, og gav ham dermed medhold. Efter sejren i retten, og 7 måneders arbejdsløshed, ufrivillig ferie hedder det vel i dette tilfælde, har Ros Buggle fået stivet selvtilliden af - han har nemlig fået arbejde i et firma, der fremstiller .. gelatine.

Hvis man i disse tider prøver på at blive millionær, kan man finde på noget, der er billigt i udsalg og vanedannende og kan trækkes fra i skat. Eller også skal man vinde i en amerikansk retssal – kvindesagen fejrer jubilæum i disse dage – og langsomt er det amerikanske samfund ved at ændre sin opfattelse af det slet ikke så svage køn. I San Matteau i Californien har en 44-årig kvinde fået 1 mio. dollars i erstatning fra et stort firma. Kvinden – Tina Steadman – har fået rettens medhold i, at firmaet kønsdiskriminerede mod hende. Efter 23 års ansættelse havde Tina Steadman anciennitet og dermed ret til en ledende stilling, men hun blev sprunget over til fordel for en mandlig kollega. Da firmaet samtidig tilbød hende et kontorjob, hvor lønnen kunne holdes fastfrosset én uendelighed, blev det for meget for den gode Mrs. Steadman, der sagsøgte firmaet og vandt. Hun har nu fået 100.000 dollars i erstatning for svie og smerte, 100.000 dollars for tabt, fremtidig arbejdsfortjeneste, og ikke mindre end 800.000 dollars som straf til firmaet for at have forfordelt hende, fordi hun var kvinde. Det er det største beløb, der nogensinde er udbetalt for kønsdiskriminering i USA’s retshistorie.

Og en sidste sag her i New York får både teologer og sagførere til at klø sig i nakken. En 37-årig kvinde bad sidste år til Skt. Judes – desperationens skytsengel – og bad helgenen om at hjælpe hende og familien. I februar 1984 gik Margaret Burke hver dag i Skt. Judes Curch i forstaden Rochester uden for New York. På den niende dag troede Mrs. Burke at hendes bønner blev hørt. Hun fandt nemlig en kuvert i kirken med ikke mindre end 10.000 dollars. Nu viser det sig senere, at konvolutten med de mange penge var lagt der af en anden kirkegænger, som havde bedt om at få et bedre job, og hans bønner var blevet hørt. Nu siger kirkens præst, at han selvfølgelig ikke er ude på at få Margaret Burke straffet, men selvfølgelig vil han gerne se pengene. Mrs. Burke har i mellemtiden brugt de rare 10.000 til møbler, til indskud i en andelslejlighed og til bilreparationer, og resten af pengene til et skønhedskursus, som hendes datter har gået til. Der er store chancer for, at retten slet ikke vil have noget med sagen at gøre, fordi Margaret Burke har handlet i god tro, og nok ikke havde taget pengene, og nok ikke havde taget pengene, hvis hun havde kendt sagens rette sammenhæng. Gudernes veje er – lige som Broadway og 42nd Streets her – i sandhed uransagelige.


05:08?
?