Fredagsåbent 06-01-1984 (fredag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00DR speaker
  
00:00
Velkomst
MTV betyder ’Music Television’. MTV er de seneste års største mediesucces i USA. MTV er 24-timers musik i døgnet med billeder og i stereo. MTV er alle de seneste hits indenfor rock og pop. MTV er pladeselskabernes dyrt producerede videoer gratis stillet til rådighed for seerne via kabel-tv. MTV er Eldorado uden kommentarer og med reklamer. Sidste uge fortalte Kim Schumacher om fænomenet. Her følger anden del af hans beretning fra Slaraffenland.


00:00MTV jingle
  
00:29KS speak
  
00:00
Velkomst
Jaeh, de vil alle sammen have deres MTV, og de får det. Kanalen er den eneste fjernsynsstation, der, efter kabel-tv-revolutionen i USA, er blevet et fænomen. For i forholdet til radio har MTV en fordel – musikken kan ses. Visionerne drives frem af rockmusik, heavy metal eller den nye electro-new wave-pop, og sammen skaber lyd og billede sin egen verden, hvor det chokerende er det normale, hvor samfunds- og naturlovene er ophørt, i alt fald hvis man tager i betragtning hvor mange mennesker, der kan flyve i filmene.


00:55MTV jingle
  
01:25KS speak
  
00:00
Velkomst
Det forbløffende er hvordan MTV har tæmmet rock-scenen, som ellers ikke i almindelighed har ligget voldsomt under for pengemagten og dyr reklame, og anbragt rock ’n’ rollen i den ultrakommercielle videoverden, hvor det er umuligt at skelne mellem underholdning, kunst og salgskurver. MTV lægger nemlig kun vægt på den videnskabelige, logiske og strengt økonomiske side af musikindustrien, men har samtidig skabt et image af fællesskab i et medie, der mest dulmer sanserne, og måske appellerer til velbjergede rockfans og unge. MTV er den perfekte vare for den generation, der er opvokset med tv, for skillelinjen mellem drøm og virkelighed er hårfin. Seksuelle fantasier bliver blandet med tandløs snak om rockkulturens fællesskab, som i virkeligheden ikke har eksisteret de sidste 10 år. Det er ligegyldigt. MTV har ingen selvstændige meninger, ingen egne alternativer. Fællesskabet består mest i at få så mange som muligt anbragt i en såkaldt forbrugerrolle. 63 % af seerne siger, de køber plader efter hvad de ser på MTV. Og MTV er ikke tænkt som noget, man bare sidder og kigger på, det er en del af hverdagen, en måde at tænke og leve på, og et snedigt reklameforsøg på at nå generationen efter Woodstock. Synspunktet deles ikke helt af Bob Geraldi, manden som instruerede Michael Jacksons videofilm til ’Bille Jean’ og ’Beat it’. Reklame har et formål, musikvideo et andet, siger han.


02:39Klip fra interview med Bob Geraldi
  
02:51KS speak
  
00:00
Velkomst
Rock-video, siger Bob Geraldi, har ikke noget bestemt formål. Det er bare en rockmusikers ønske fordi udviklingen går i den retning, den gør, at få lavet sin sang om til billeder. Ikke specielt for at sælge sangen, sælge musikeren eller koncerten eller lp’en, men, eh, måske nok lidt af det alt sammen.


03:07Sandsynligvis klip med VJ speak
  
03:41KS speak
  
00:00
Velkomst
Kanalen er den bedst planlagte og researchede nogen sinde. Først interviewede man 614 14-34-årige, om de overhovedet var interesserede i sådan en rock-fjernsynsstation. Det svarede et svimlende højt antal, 85 %, ja til. Derefter lavede man en liste med 150 musikernavne og grupper, for at skille fårene fra bukkene. Hvem vil seerne overhovedet se og høre? Informationerne blev grundlaget for, hvordan MTVs image skulle være, hvordan studiet skulle indrettes, skulle VJs’ene gå med jakkesæt eller punk-tøj. Hver uge foretager man 5000 telefoninterviws for at finde ud af, hvad de 14-34-årige vil se og høre. Alt efter svarene ryger sange ud, bliver vist 1-2, 2-3 eller 4 gange om dagen alt efter popularitet. Pladeselskaberne var i begyndelsen uvillige til at give videofilmene gratis, men MTV forsikrede, at de egentlig var fri reklame, der ville få folk til at købe pladerne. Da det viste sig at holde stik, opgav selskaberne deres krav om penge, og nu står de i kø for at få dere videomusikere på skærmen.


04:39MTV jingle
  
05:12KS speak
  
00:00
Velkomst
Amerikanske radiostationer har nyhedsoplæsning som lytterservice, mens MTV derimod kun fortæller om musik, for som man siger, blandt teenagere er musikviden i høj kurs og giver status. Så nyhederne er sådan noget som en rockstjernes ansigtsløftning, fortalt som sjov, venskabelig sladder og verdenssensation på én gang. Og når andre stationer afholder konkurrencer for at få flere lyttere, så laver MTV dem for, som man siger, at skabe en følelsesmæssig binding til de fantasier, konkurrencerne giver udtryk for. Enhver idiot kan lave en konkurrence om en tur til Hawaii. MTV tilbyder en aften med Pat Benatar eller det her:


05:47MTV jingle (konkurrence)
  
06:23KS speak
  
00:00
Velkomst
MTV har helt sin egen opfattelse af, hvad rockmusik er. Stationen kalder sin rock for modern pop – frisk billedvenlig og kulturelt ufarlig musik som Stray Cats og Men at Work, som MTV har introduceret for det store publikum i USA og kalder megastars. Selvom holdningen ser ud til at være friere, mere progressiv og søgende, lider MTV af den samme gamle fejl. Det har aldrig været kanalens formål at udbrede kendskabet til det bedste mest udfordrende musik, men at ramme en særlig målgruppe seere, man har for øje, nemlig de unge der har penge til at købe ting som plader, slik, papmad, videospil, dåseøl og bumsecreme.


07:28MTV jingle
  
07:28KS speak
  
00:00
Velkomst
At lave udsendelser med et særligt udvalgt publikum i tankerne er en god forretning men dårlig kulturpolitik, fordi det som her opfatter musik på en måde, så visse grupper af sangere bliver udelukket, først og fremmest sorte musikere. Blandt de 750 videofilm MTV viste inden for sine første 18 måneder, var mindre end 25 af dem med sorte kunstnere, raceblandede grupper som English Beat medregnet.


07:28Rick James
Superfreak  
07:40KS speak
  
00:00
Velkomst
Rick James fik afslag på sin rockorienterede ’Superfreak’-sang her, og sagde racister om MTV og at kanalen satte udviklingen 400 år tilbage. Heller ikke Earth, Wind & Fires Maurice White tror på MTVs rockdefinition.


07:54Klip fra interview med Maurice White (Earth, Wind & Fire)
  
08:03KS speak
  
00:00
Velkomst
MTV kalder vores musik rhytm & blues og siger de kun spiller rock, men det tror jeg ikke på, siger Maurice White. Og til det svarer MTV:


08:11Klip fra interview med ??
  
08:32KS speak.
  
00:00
Velkomst
MTV synes der er mange gode, sorte musikere på kanalen, og at Earth, Wind & Fire er en udmærket gruppe, men rock ’n’ roll – langt fra! Sangeren Randy Newman, som er kendt for sine bidende, satiriske tekster, har sin mening om sagen.


08:46Klip fra interview med Randy Newman.
  
09:03KS speak
  
00:00
Velkomst
Sort musik er uden tvivl rygraden i hvad amerikansk populærmusik har givet verdenen, siger Newman. At udelukke det på den måde MTV gør, er simpelthen at skære planten af ved rødderne. Undtagelser som Prince og Michael Jackson kom først på programmet, da deres sange allerede var enorme sællerter, og i Michael Jacksons tilfælde vil rygtet vide, at det først skete, da selskabet bag ham truede med at trække sine øvrige videofilm tilbage. Og videofilm er selvfølgelig, hvad det handler om. Begrænsningerne ligger i publikums smag, i sangene og i pengene. Alt andet er muligt i elektronikkens tidsalder. Regel nummer et er at holde tempoet, fastholde seernes opmærksomhed. Man arbejder med enheden IPMs – Ideas Per Minute – så mange ideer pr. minut som muligt. Er der nok af dem, skal man nok klare den.


09:45MTV jingle
  
10:14KS speak
  
00:00
Velkomst
MTV er et godt eksempel på, hvor verden har bevæget sig hen siden de sorgløse, naive tressere. Som MTV siger: ”I tresserne smeltede musik og politik sammen, men der er ikke længere nogen politiske budskaber. Det eneste rockfans har til fælles er musikken – det er samlingspunktet”, citat slut. Og ved at bruge tv som omtrent alle rockfans har til fælles, har MTV samlet de sidste rester af rockkulturen. I modsætning til fællesskabet i tresserne, er MTVs fornemmelse af samhørighed passiv. Dets funktion er at få folk til at sidde stille, kigge på reklamerne og købe varerne – ikke at gå ud og ændre på verden. Greg Kihn Bands leder siger, at der var videoen til sangen Jeopardy, der blev gruppens gennembrud, og nu får folk til at komme hen til ham og sige ’Hej, jeg så din fede video’ mens der ikke er nogen som siger ’Hej, jeg så dig til koncert i Danmark i 1964’.


11:06Klip fra interview med Greg Kihn Bands leder
  
11:31KS speak
  
00:00
Velkomst
Vil videosucces spolere Greg Kihn? Det håber jeg ved Gud, siger han. Jeg vil flytte til Sydfrankrig og bare opføre mig helt rædselsfuldt. Og Bob Pitman, chef for MTV, ser også lyst på fremtiden.


11:42Klip fra interview med Bob Pittman
  
12:04KS speak
  
00:00
Velkomst
Vi har alle hørt historien om at den typiske amerikanske husholdning får indbygget en underholdningsmaskine i væggen – en gigantisk tv-skærm hvor man kan vælge mellem nyheder, børskurser, købmandspriser og rockvideo, og jeg er sikker på, at det nok alt sammen skal være der, siger Bob Pitman. Så alle involverede parter ser ud til at være glade, pladebranchen boomer, MTV tegner til at blive en økonomisk succes, de nye megastars nyder populariteten, og sammen med rockfansene hylder de det nye fællesskab foran skærmen. Ægteskabet mellem rock og video på MTV er helt i overensstemmelse med pladeindustriens opfattelse af, at succes ikke er selve det kunstneriske udtryk, selve musikken, men markedsføringen af et produkt, som målgruppen vil købe. Adam Ant er tidens aftager efter Bob Dylan.


12:48MTV jingle