Fredagsåbent 13-01-1984 (fredag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00Mötley Crüe
Shout at the Devil  
00:32KS speak
  
00:00
Velkomst
En 16-årig amerikansk pige blev i efteråret gruppevoldtaget på et herretoilet af en flok unge mænd under en rockkoncert i Californien, mens gruppen Def Leppard var på scenen. Koncertpublikummet blev i medierne betegnet som det værste siden The Whos afskedskoncert året forinden, og lidt senere var Def Leppard igen indblandet i en anden kontrovers. Nogen mennesker mener nemlig, at rockmusik i aller bogstaveligste forstand er djævelens værk, og at sataniske meddelelser findes på pladeomslag, gemmer sig i teksterne eller er elektronisk skjult i sangene. Så spørgsmålet er: It’s only rock ’n’n roll – eller er det?


01:06Elvis Presley
Jailhouse rock  
01:29KS speak
  
00:00
Velkomst
Lige siden Elvis lavede samlejebevægelser med underlivet, The Beatles svang med gulvmoppehåret, eller de de musikalske gadedrenge The Rolling Stones ikke kunne få nogen ’Satisfaction’ til dagens heavy metal og new wave. Det er alt samme bare rock ’n’ roll for de fleste af os, mens det for nogen er en trussel mod samfundet og den offentlige moral. Baptistpræsten Emmet Bernard siger, at når folk begynder at lytte til rockmusik, får de den syndige rytme i krop og sjæl, og det er forklaringen på, at man begynder at vugge kroppen frem og tilbage som på, som præsten kalder det, en obskøn og uanstændig måde. Emmet Bernard har brugt tre år til at studere rock ’n’ rollens virkning og midler, og har offentliggjort sine resultater i bogen ’The rock ’n’ roll rip off’. Som man næsten kunne forudsige, skaber hans bog nogle hurtige modsatte synspunkter. En tilfældig rockfan fra Def Leppard-koncerten siger fx:


02:18Interview med tilfældig tilhører (Carrie Teagarden) fra Def Leppard-koncert
  
02:24KS speak
  
00:00
Velkomst
Carrie Teagarden her siger, at hun nu har vanskelig ved at forestille sig, at rock ’n’ roll kan få nogen menneskers tilværelse ud på skråplanet. Også en katolsk præst, James Ferrah, har blandet sig i debatten.


02:35Interview med James Ferrah
  
02:46KS speak
  
00:00
Velkomst
Jeg kan ikke se problemet med kroppens fristelser. Bare man bruger sin krop, som Gud har planlagt det, siger James Ferrah. Og ligesom med så meget andet musik har folk hele tiden mulighed for at lytte til rock ’n’ roll – enten koncerter, på radion, på tv eller plader.


03:01AC/DC
Highway to hell  
03:17KS speak
  
00:00
Velkomst
Den australske gruppe AC/DC synger ganske vist om hovedvej til Helvede på sangen her, men tror de og andre grupper med tilsvarende tekster selv på det, de synger? Det mener Emmet Bernard.


03:30Interview med Emmet Bernard
  
03:43KS speak
  
00:00
Velkomst
Baptistpræsten siger, at mange rockgrupper dyrker heksekunst og det okkulte, og det sikkert er forklaringen. De synger simpelthen om deres religion gennem deres sange. Den tror Joe Elliot fra Def Leppard ikke meget på.


03:58Interview med Joe Elliot fra Def Leppard
  
04:11KS speak
  
00:00
Velkomst
Jeg kender ingen, der tilbeder djævelen, siger Joe Elliot, og jeg kender ellers masser af rockmusikere – Ozzy Osborne, Richard Blackmore, Iron Maiden, Juda Priest, og de gutter dyrker ikke djævelen, de dyrker golf og fodbold, siger Joe Elliot altså. Ifølge Pastor Bernard er det i midlertid ikke al djævlemusik, der synges. Der findes også den slags, hvor meddelelserne ligger skjult i pladerillerne, og kun kan høres, hvis man spiller sangene bagfra. Så kan man også tydeligere høre de onde og syndige impulser teenagerne bliver hjernevasket med. Djævlepåstanden i forbindelse med rockmusik er lige så gamle som musikken selv. Det nye er, at folk som Emmett Bernard nu hævder, at de hemmelige budskaber bliver gemt elektronisk i sangene og endda findes på pladeomslagene og så snedigt, at folk ikke ved, at de bliver forført til djævledyrkelsen.


04:54Led Zeppelin
Stairway to heaven  
04:54KS speak
  
00:00
Velkomst
Led Zeppelins ’Stairway to Heaven’ lyder måske nok meget troskyldigt, og er en af de populæreste rocksange der nogensinde er lavet, men hvis man spiller sangen bagfra, ja, så er der djævleskab i pladerillerne.


04:54Led Zeppelin
Stairway to heaven  
04:54KS speak
  
00:00
Velkomst
Ku’ du høre det? Hears to my sweet Satan. Hil dig, min søde Satan. Det påstår Pastor Bernard, at han kan, og siger sætningen elektronisk er anbragt der ved hjælp af en metode han kalder back masking.


04:54Interview med Emmett Bernard
  
04:54KS speak
  
00:00
Velkomst
Jeg har mistanke om, siger Emmett Bernard, at back masking på en eller anden måde er optaget, og så omvendt er lagt ind på lydsporet. Til den teori har Gil Moore, trommeslageren fra gruppen Triumph, en mere jordnærd forklaring.


04:54Interview med Gil Moore
  
04:54KS speak
  
00:00
Velkomst
Du kan tage en hvilken som helst sang – Den lille nisse rejste – og så spille den bagfra, og så bagefter få den den til at lyde som ’opppwsh sowiowi woinsliv wpoiweil’ og så sige, ja, det lyder jo som ’Gud er død’ eller noget lignende, man kan finde på.


04:54Interview med Carrie Teagarden
  
04:54KS speak
  
00:00
Velkomst
Carrie Teagarden, rockfanen fra før, tror ikke at hjernen i det hele taget kan opfatte meddelelserne, der spilles bagfra, også selv om de faktisk fandtes på pladerne, og hun har vanskeligt ved at forestille sig, at påstanden om hemmelige koder kan få en til at begynde på narko, djævledyrkelse eller noget andet, overhovedet har noget på sig.


04:54The Eagles
Hotel California  
04:54Interview med Emmett Bernard
  
04:54KS speak
  
00:00
Velkomst
Djævelens ny menighed blev faktisk indstiftet på et hotel i Californien i 1969, siger Bernard. Vin er symbolet på Jesu blod, og gruppen synger her, at vi ikke har haft vin siden 1969, ’We haven’t had that spirit here since 1969’. Ordet ’spirit’ er her ikke udelukkende brugt om spiritus, men betyder også den spirituelle Gud, Helligånden, som altså ikke har været her siden 1969. Emmett Bernard siger, at nogen af meddelelserne slet ikke er skjult, men kan opfattes med det blotte øje og peger på indersiden af omslaget til The Eagles lp Hotel California, som eksempel.


04:54Interview med Emmett Bernard
  
04:54KS speak
  
00:00
Velkomst
På selve pladehylsterets inderside er der et stort foto, hvor der midt i er et vindue. I det vindue kan man, hvis man forstørrer et lille ansigt op, tydeligt genkende det som ansigtet på den djævlepræst fra San Francisco, nemlig ham der grundlagde Satankirken. Man kan efter temperament og overbevisning mene, at hele diskussionnen er en storm i et glas vievand, eller, sammen med Pastor Bernard, nære bekymring for at ungdommen skal blive ledt på afveje. Hælder man til den sidste slutning, kan man glæde sig over, at der er en del af den nye rock ’n’ roll, hvor der er repræsentanter som en gruppe som The Alarm der fx med sangen ’The Stand’ helt åbenlyst synger om nyreligiøse motiver og opfordrer til at tage stilling for Gud og Helligånd, og så ser det hele måske ikke så djævelsk sort ud alligevel.


04:54DR speaker