Fredagsåbent 26-11-1982 (fredag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00Joan Baez
We shall overcome  
01:20Snak
  
00:00
Introduktion
I ungdomsoprørets tressere var popmusikken hjemsted for blomsterbørnenes og de politisk bevidstes musikalske modstand mod krigen i Vietnam. Joan Baez her, Bob Dylan, The Beatles og Country Joe McDonald var blandt det mange, som tog del i modstanden. Krigen sluttede, og i modsætning til tidligere forholdt musikverdenen sig stort set tavs op igennem halvfjerdserne, hvor hele den vestlige verden, og det især USA, slikkede de dybe følelsesmæssige sår, som krigen havde efterladt. En af halvfjerdsernes få sange der faktisk handlede om at få soldaterne ud af Vietnam og hjem igen, var nummeret Sam Stone. Det er en tragisk og mere sandsynlig beretning om den hjemvendte soldat, som forsøger at undslippe sine legemlige og sjælelige krigsskader ved at gå på hårde stoffer. For at klare narkotikaudgifterne begynder han at stjæle, og ender med at dø af en overdosis junk. Der er langt fra tegneserieheltemodet, som amerikanerne troede på, til denne virkelighedens sølle ekssoldat, der ender som krigsvrag, og må stjæle for at holde tilværelsen ud. Her er John Prine om sin sang om Sam Stone.


02:23John Prine
Sam Stone  
04:52Snak
  
00:00
Introduktion
Først tidligere i år viste amerikanerne igen vilje til at stå musikalsk til ansigt med Vietnam. The Charlie Daniels Bands "Still in Saigon" er ganske givet et medrivende syng-med-arrangement, men handler om efterveerne hos en soldat, som vender hjem. Hans far kalder ham ekssoldat, hans bror siger, han er morder, og han selv vil aldrig glemme krigens lyde og de dødes tavshed. "Still in Saigon"; Charlie Daniels Band.


05:15The Charlie Daniels Band
Still in Saigon  
07:56Snak
  
00:00
Introduktion
Vietnamsoldaterne er de eneste, som aldrig blev modtaget i USA som helte, og fik storslåede parader og folkets hyldest, og det handler Stevie Wonders "Frontline" fra hans nye lp om. Tværtimod bliver soldaterne drillet af familien, for de har været med i en krig, som alle har dårlig samvittighed over og helst vil glemme. Stevie Wonder ser soldaterne som samfundets syndebukke i "Fontline".


08:16Stevie Wonder
Frontline  
12:00Snak
  
00:00
Introduktion
Den klareste Vietnamsang kommer måske typisk nok slet ikke fra en musiker publikum normalt sætter i forbindelse med protestsange. Den kommer fra USA-poppens favorit Billy Joel, og hedder "Goodnight Saigon" - en dæmpet beskrivelse af hvordan det var at være soldat i Vietnam, uden mandsmod, kun opfyldt af desperations og desillusion. Forestil dig, siger Billy Joel i et interview, at tage af sted og de alle sammen siger "Get out of Vietnam". Da vores egne fædre kom hjem efter Anden verdenskrig var spørgsmålet "Hej helt, hvor mange fik du så slået ihjel". Vietnamsoldaterne var derimod med i en såkaldt beskidt krig, som der er masser af skyldfølelse over, og med mange historier om kvinder og børn, som blev dræbt derovre. Og så var det en krig, som USA ikke vandt, siger Billy Joel. Her er "Goodnight Saigon".


12:36Billy Joel
Goodnight Saigon