Radioudsendelse 21-10-1982 (torsdag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00Billy Joel
Laura  
00:07
Velkomst
Så det Kim Schumacher, som er i studiet. Og værsgo, her er John Lennons nye plade ’Laura’.


00:39
Introduktion
Nå, det her kan man jo ikke være bekendt, hverken overfor lytterne, overfor John Lennons fans eller overfor John Lennon for den sags skyld. For stemmen tilhører ikke selvfølgelig, men tvært imod noget overraskende, Billy Joel, men inspirationen fra Lennon er umiskendelig, hør bare.


02:55
Introduktion
Jaeh, Billy Joel er efter et par års pause, bortset fra en live-plade, tilbage med en lp, som lyder meget anderledes end hans forrige og virker som en kold afvaskning sammenlignet med de forrige som Stranger og Glass Houses. Titlen på pladen er The Nylon Curton, og den forklarer han selv som fornemmelsen af at være isoleret fra omverdenen og opfatte problemerne på afstand set igennem et lyserødt nylonfilter. Men der er ikke meget lyserødt i teksterne på pladen. De er ligesom musikken i udstrakt grad anderledes end tidligere. Der er kun den problematiske kærlighed tilbage, hvor der er sangene om ærligheden til det sidste og livet i de hurtige storbyer. Nu er emnerne Vietnam-krigen og den økonomiske krise, og det alt sammen anbragt i en musikalsk ramme, som man efter behag kan betegne som Beatles-hyldest eller musikalsk nekrofili. Mr. Pianomand, som også på tydeligere plader har insisteret på at være rock`n roller, har her flere guitarer, flere trommer end nogensinde, som om han vil sige, at den musikalske ballademager, i al fald for nu, er borte. Om Nylon Curtons første nummer siger han selv:


02:55Interview med Billy Joel
  
03:42Snak
  
00:00
Introduktion
Billy Joel siger, at sangen om Allentown har ligget færdig som melodi i 8 år, og byen selv ligger i Pennsylvania, som er ramt af den økonomiske afmatning. Byen arbejder for stålindustrien og laver dele til USA’s bilindustri, som er ramt hårdt. Beboerne troede, de havde en fremtid, men nu er de blevet indhentet af udviklingen. Allentown kan være hvor som helst, og sangen har håb men også krisestemning, siger Billy Joel.


04:09Billy Joel
Allentown  
07:52Interview med Billy Joel
  
08:14Snak
  
00:00
Introduktion
Bily Joel erkender, at sangene på den nye plade er meget john lennonske og forklarer det med, at det er der, han har de musikalske rødder, det er Beatles-tiden, han har sin baggrund. Og både instrumentering og sang på Nylon Curton er lavet under indtryk af John Lennons død og liv, siger han. Det ser ud til, at lige meget i hvilken retning han bevæger sig musikalsk, holder han sig midt på vejen. Fortidens barpianist, som både er blevet kaldt USA’s svar på Elton John og en kastreret Bruce Springsten, fornægter sig ikke, men leger for det meste med de kendte virkemidler. Nylon Curton er ikke nogen undtagelse, men det er et album, som er meget anderledes, end man kunne forvente. De musikalske rødder virker tit for ubearbejdet og uden personligt temperament og giver næring til den kritik, som har svært ved at tage Billy Joels store ambitioner alvorligt, og det anbringer ham netop musikalsk under det pres, som en af den nye plades numre ’Pressure’ taler om. Ofte har man på fornemmelsen, at han er i konstant luntetrav efter bagtroppen af beat- og rock-frontløberne, hvor han leder efter den største musikalske fællesnævner i nodebunken efter de andre foran. Bily Joel insistere på at være sangskriver modsat digter, for som han siger i et interview på amerikansk tv i sommer: ”Han skriver som oftest melodierne før sangene, og hans tekster kan kun opfattes, hvis de ledsages af musikken modsat digte, som kan stå alene”. Det alligevel nærliggende at mene noget andet om Bily Joel, for der er tit noget mere gods i tekst end i melodi, der som på Nylon Curton og tydeligt på det sidste nummer her, saluterer en musiker, som døde for snart 2 år siden.


09:47Billy Joel
Pressure