Nat-redaktionen 08-02-1984 (onsdag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00?
?  
00:00KS speak
  
00:00
Velkomst
Hø-ha, ja og så er der den om psykologerne, hvis de ikke kan finde ud af hvad folk har i hovedet, ja så begynder de at lede nede mellem benene.


00:00KS speak
  
00:00
Velkomst
En gruppe amerikanske psykologer mener, at de vittigheder folk griner af, fortæller meget om hvem de er, og psykologerne er nu i færd med at udvikle en test, der sammenligner humor og personlighed. Dr. Harvey Mendez, professor ved Ante Art University i Los Angeles siger, at prøven går ud på at bede forsøgspersonen om at graduere morsomme forskellige vittigheder er. Og det viser sig så, at der er et vist mønster, siger Dr. Mendez, som var en af de 9000 deltagere ved Foreningen af amerikanske psykologers kongres i Anaheim for kort tid siden. Folk der ikke bryder sig om vittigheder, eller ikke kan se det morsomme i noget, er ofte nervøse, humørsyge typer, konkluderes det. Dr. Mendez og hans medarbejdere testede 250 forsøgspersoner, der også gennemgik en almindelig personlighedstest. Deres såkaldte personprofil blev derefter sammenlignet med, hvordan de reagerede på humor. Nogen af kategorierne fremkaldte meget komplicerede resultater. Folk der fx kunne lide social satire viste sig ofte at være jaloux anlagt, have sans for hjemlig hygge, og de var tyranniske og lette at irritere. Og de fandt fx følgende bemærkning morsom: ”Militær begavelse, det er en modsigelse”. Men det viste sig ved prøven, at de samme mennesker på den anden side også havde stor forestillingsevne og var optaget af ideer og teorier. Og følgende nonsensvittighed appellerer efter sigende til folk, der er sikre på sig selv og ved, hvem de er: ”Hvad siger en citron, når man træder på den? Ingenting, den bliver bare sur”.

I testen er der 40 forskellige vittigheder, som er kategoriseret i nonsens, filosofiske, satiriske og etniske vittigheder, som fx gæstearbejdere og århushistorier, uvenlige og fjendtlige, skatologiske, et fint ord for afførings- prutvittigheder, såkaldt syge vittigheder og nedladende vittigheder, der kan omhandle bøsser og kvinder. En vittighedstegning af en kvinde, der løfter den forkerte ende af en bil, når hun skal skifte et punkteret hjul er kun sjov, hvis man virkelig tror kvinder er dummere end mænd, siger forskerne. Der er også de seksuelt betonede vittigheder, der ikke sexistiske, fx den om manden, der skænker en drink op til en kvinde og siger ’Du skal bare selv sige til’, og kvinden så derefter svarer ’Tja, hvad med lige efter vi har fået den drink her’, for den gør nemlig ikke grin med nogen af kønnene og appellerer til folk med et frit syn på seksualitet, siger psykologerne.

Og her er så fire vittigheder, som forskerne ved Ante Art University i Los Angeles bruger i deres personlighedstest. Lytteren kan jo selv lege med og finde sin foretrukne vits blandt de fire muligheder.

Vittighed nummer et:

En gammel livsklog præst ligger for døden med hele sin familie ved sin side. Den klogeste af dem oppe ved hovedgærdet, den dummeste nede ved fodenden. Da den klogeste så spørger ’Hvad er meningen med livet?’ svarer den gamle præst ’Livet er som en flod’. Svaret løber ned gennem rækken af familiemedlemmer til det når den dummeste som spørger ’Hvorfor er livet som en flod?’. Spørgsmålet løber tilbage op gennem rækken til præsten, der derefter konstaterer, at ’Nåeh, jeg tog fejl, livet er altså alligevel ikke som en flod’.

Det er en filosofisk vittighed, og hvis de foretrækker den, er de impulsiv, energisk, entusiastisk og kvik, en sund form for humor, siger forskningen.

Vittighed nummer 2:

Det er bedre at holde munden lukket og give indtryk af, at man er dum, end at åbne den og fjerne enhver tvivl.

Synes de at vittighed nummer to er morsom, ja så er de venlig og i balance med dem selv, men deres valg røber, at de samtidig har en firkantet opfattelse af virkeligheden.

Vittighed nummer 3:

Hvorfor skabte Gud manden før han skabte kvinden? Joeh, han havde ikke lyst til, at der hele tiden var nogen, der ville blande sig og give gode råd.

Denne vittighed hører til blandt de nedsættende. Mænd med hård, tilknappet personlighed synes den slags er morsomt, og de er yderligere karakteriseret ved, at de er reserverede personer med en stereotyp opfattelse af det modsatte køn, siger forskningen.

Vittighed nummer 4:

En mand kommer ind på en bar med sin hund og bestiller to drinks. Manden drikker den ene, hunden den anden. Scenen gentager sig næste dag og næste dag igen. På fjerdedagen kommer hunden alene, så bartenderen serverer en drink for den uden at stille spørgsmål. Den femte dag kommer manden tilbage, denne gang med en pakke under armen. ”Jeg har en gave til dig” siger han til bartenderen. ”Fordi du var så flink ved min hund i går, øh værsgo, her er en hummer”. ”Næ, tak skal du have”, siger bartenderen, den skal jeg sandelig have med hjem til middag. ”Næh”, siger manden så, ”det behøver du nu ikke, den har allerede spist, men du kunne jo hellere tage at invitere den i biografen”.

Hvis de synes bedst om den sidste her, så siger de amerikanske psykologer, at de er i balance med dem selv, ved hvem de er, og de er nem at være sammen med for andre mennesker, og oftest er i godt humør og de er en venlig sjæl. Hvis de derimod slet ikke synes, at der var nogen af de fire eksempler her, der var morsomme overhovedet, ja så skulle de måske holde op med at lytte til vittighed og se en amerikansk psykolog i stedet.


00:00Klein & MBO
Dirty talk