Radioudsendelse 12-05-1983 (torsdag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00Voyage
From East To West  
01:04
Velkomst
Stil kaffekoppen! Vær venlig at indtage deres pladser og bemærk ”no smoking”-skiltet og spænd deres sikkerhedsbælte, for nu er der takeoff for en lille times musikalsk nyhedsformidling fra den Californiske kyst. Vestkysten, USA – små om ukendte mennesker og store navne. For nyhedsoplæsning står: Kim Schumacher.


02:35Snak
  
02:36
Midtvejskommentar
Michigan: En kvinde har anlagt sag og krævet 50.000 dollars i erstatning fra en bagerforretning. Kvinden, Mrs. Edna Smiler, tyggede et stort stykket træ i sig, da hun bed i en blåbærbolle, som hun i anklageskriftet betegner for uegnet som menneskeføde. Sagen er rejst i Oakland County, hvor Edna Smiler påstår at hun fik munden, som det hedder, mund og svælg mishandlet, da hun 24. april bed i bollen, som var indkøbt samme dag i Donkins Doughnut Shop. Mrs. Smilers sagfører siger, at da hun bed i bollen fik hun kvælningsanfald af et fem cm stort træstykke, der efter al sandsynlighed stammer fra en blåbærbusk. Det står heller ikke godt til med kvaliteten med en anden af USA's fortrukne spiser – bøfburgeren. Denne traditionsrige sultstiller kommer måske i nær fremtid til at tilhøre jordens truede dyrearter. I årevis har burgeren enevældigt hersket på markedet for papmad, men er nu truet af en slapsvans af efterligning, der på amerikansk cafeteriaslang kaldes en specialty sandwich - sandwichen med det udskiftelige pålægsindhold. Ifølge nye målinger er hamburgeren ved at miste sit bid i folk. Undersøgelser viser, at burgeren mange steder står for under halvdelen af salget, der til gengæld har krummeomsvøbt kylling og hakket svinekød i alle variationer på menuen i stadigt stigende antal. En avis skriver i en ledende artikel ikke uden humor: ”Kan vi, USA's lovlydige borgere, sidde med hænderne i skødet, og se hamburgeren lide samme kranke skæbne som allerede er overgået den en gang så mægtige hotdog? Kan vi virkelig kalde os selv for amerikanere, mens vi lader en udstoppet sandwich torpedere burgersalget? Kan vi sove roligt om natten vel vidende, at fremtidens generationer af unge vil vokse sig store og stærke på filet mignon og indbagt kylling med fritter?”, skriver avisen altså i sin leder. I en fodnote kan indskydes, at det dalende salg af hotdog måske skyldes, at man sidste år ændrede fødevarelovgivningen i forbindelse med pølsefremstilling. Den nye lov tillader, at man blander dyrehår i kødet til pølserne, bare hårene er vasket og shampoet forinden.


04:28The Jammers
Straight Down To The Bone  
07:37Snak
  
07:39
Midtvejskommentar
San Francisco: Den politisk aktive skuespillerinde Jane Fonda er kommet i modvind. Tre kvinder, der har arbejdet for skuespillerinden i hendes workout-motionscenter, har anlagt sag om kvindediskriminering mod hende, fordi Jane Fonda har betalt sine mandlige medarbejdere en dollar mere i timen med den begrundelse, at de er mere produktive, som hun kalder det, i sin San Francisco-filial af kropskulturkæden. Til bladet Newsweek siger en talskvinde for gruppen: ”Vi er gale i skralden. Jane Fonda står for så meget godt, men hun lever ikke op til forventningerne”. Den feministiske skuespillerinde er i færd med filmoptagelser og har ikke kommenteret sagen. Efter sagsanlægget har kvinderne modtaget en check på 2.000 dollars til deling – en dollar mere for hver af de timer, de har arbejdet i motionscenteret. Men kvinderne er stadig vrede og siger ”der er ikke engang iberegnet renter i det beløb”. Så nu er det op til de to parters sagførere at spille med musklerne.


08:28Diana Ross
Work That Body  
11:08Snak
  
11:09
Midtvejskommentar
San Fernando Valley: I områderne Encino, Sherman Oaks, Studio City og Van Nuys og andre dele af San Fernando Valley, taler man en særlig jargon, den såkaldte valley talk, som mest ligner den lokale version af hvad danskere kender som forstadsdansk, mest tales af stedets teenagepiger. Sproget har en lang række slangudtryk, og for noget tid siden foranstaltede man en konkurrence om hvem af teenagepigerne i området, der var bedst til valley talk. Og det fik Frank Zappa, amerikansk musikscenes evigt uartige dreng, der nægter at blive voksen, så straks en ny skydeskive for en af sine samfundsrevsende sange ud af.


11:41Frank Zappa
Valley Girl  
14:19Snak
  
14:20
Midtvejskommentar
Nu er selv nogen af amerikanerne ved at få nok af det lille rumkræ, E.T., der ellers har hærget biografer, legetøjsforretninger og supermarkeder og indenfor familiens fire vægge gennem næsten et helt år, filmen fik premiere sidste sommer. Edward Edelson, videnskabelig redaktør og medarbejder ved en vestkystavis, en af dem, der har fået nok. I en artikel om den lille børnevenlige rummand skriver han: ”Der er ingenting i filmen om ET, der overgår den ophøjede idiotiske scene i Nærkontakt af tredje grad, hvor et rumskib, der minder om et kæmpestort juletræ med elektrisk lyskæde, vender bunden i vejret til slut. Der må man tage sig til hovedet og spørge sig selv, hvad rummændene indeni egentlig foretog sig imens – gik på loftet måske? Men ellers er der rigeligt med fjogede indfald i E.T. at få øje på for den, der har mindste begreb skabt om naturlovene og tænker logisk bare et øjeblik. For det første er hovedpersonen klog nok til at være besætningsmedlem på en flyvende tallerken. Alligevel render E.T. barfodet rundt uden tøj, grynter, spiser som en gris og begynder så pludselig at tale engelsk. Ham og hans rejsefæller har ingen rumdragt på, og indånder uden besvær luftens ilt. Det betyder, at de kommer fra en planet, der meget minder om jorden, og alligevel ser et intelligensvæsen fra sådan en planet helt anderledes ud end mennesker, og ligner en kæmpestor talende jordnød”. Og den kritiske Edward Edelson går videre i sin kritik. ”Ud fra filmen må man antage, at E.T. er radioaktiv. Det tyder de instrumenter, han måles med, i alt fald på. Den kendsgerning findes der ingen jordisk eller overjordisk forklaring på, men der er indtil flere gode grund til, at det er uhensigtsmæssigt. En af dem er, at det er livsfarligt og får håret til at fald ud på dem, der gør sig gode venner med E.T. Og hvis han har tankekraft nok til at komme i forbindelse med sin ven Elliot, hvorfor kan han så ikke komme i forbindelse med sit rumskib og dets besætningsmedlemmer, som han jo er i familie med og endnu tættere knyttet til, i stedet for at bruge indmaden af en lommeregner og en gammel paraply”, skriver den videnskabelige redaktør altså i sin kritik. Så der får E.T. den! Artiklen tyder på, at forfatteren mindre tænker ’E.T. phone hjem’ end han ønsker ”E.T. fis af” med hele sin tankekraft.
Edward Edelson - https://www.nydailynews.com/new-york/edward-edelson-ex-daily-news-science-editor-dies-81-article-1.1492106

16:15Kitty Terry
ET Phone Home  
18:37Snak
  
18:38
Midtvejskommentar
San Francisco. Californiens højesteret er blevet bedt om at forhindre staten i at gennemføre seksualundervisning i skolen, fordi, som kritikerne siger, undervisningen opfordrer til perversioner. Sagen er den første af sin art og den første virkelige udfordring til et uddannelsessystem, der selv kalder sig ’et pionerarbejde indenfor seksualoplysningen’. Lærer- og forældrekomiteen bag sagens rejsning siger, at det er et grundlovfæstet spørgsmål om indoktrinering fra statens side af hvad man betegner som letpåvirkelige unge. Man er oprørt over et afsnit om onani og bekæmpelse af Californiens kønssygdomme, der spreder sig som epidemier. Noget andet skyldes det man kalder den moralske vinkel, nemlig at omtale af sygdomsbekæmpelsen er baseret på den antagelse, at folk har flere seksuelle partnere end en. Forældre og lærere er også bekymrede over, at homoseksualitet for eksempel ikke omtales som et problem men simpelthen som seksuel variation. Der peges også på et afsnit i en lærebog hvori det hedder: Vi håber du nu har lært, at der ikke er nogen rigtige eller forkert svar. Hvert menneske har sit synspunkt, som er rigtigt for ham eller hende. En af undervisningsmaterialet mest kontroversielle indfald er en række historier, der skal hjælpe eleverne med at få et klarere syn på deres egne normer og holdninger. Den mest omtalte historie er en, der hedder Krokodillefloden. Den handler om et ungt par, der bor på hver sin side af floden, hvor der lever menneskeædende krokodiller. Broen, der forbinder de to unge elskende, skyller en dag bort under et uvejr. Pigen Mary overtaler sømanden Sinbad til at sejle sig over floden i sin båd, mod at han får lov at gå i seng med hende. Men derefter bliver hun afvist af sin fyr, John. Mary klager til sin kammerat Butch over Johns måde at reagere på. Butch tæver John mens Mary griner og siger, at han bare får, hvad han har godt af. Fortællingen efterfølges af en række spørgsmål til high schoolens elever, hvor man blandt andet omtaler muligheden for, at Mary er luder. Klagerne over historien går ud på, at den ikke bare handler om sex men har langt mere vidtrækkende filosofiske perspektiver. Californiens skole- og sundhedsmyndigheder har svaret på kritikken ved at påpege, at sagen udelukkende er blevet rejst, fordi undervisningen ikke sker ud fra bibelens ti bud, og fordi man ikke underviser eleverne i de mest forældede normer, som for eksempel at det er forkert at gå i seng med hinanden hvis man ikke er gift. Til Los Angeles Times siger en talskvinde: ”Man kalder undervisningen værdiløs. Vi betegner et som valgfrihed, fordi vi underviser de studerende i at udvikle deres egne normer og selv opbygge et stærkt værdisystem”.


20:57Pink Project
Disco Project  
23:35Snak
  
23:36
Midtvejskommentar
Hvordan kan man tage en mand alvorligt, der går rundt med et forklæde, hvor der med store bogstaver står ”EFTER JEG FIK MIKROBØLGEOVN HAR JEG MERE TID TIL KÆRLIGHED”. Jo, alvoren, respekten og beundringen melder sig, når man ser manden hurtigt og elegant banke en række lækre retter sammen i sit forsøg på at afmystificere køkkenkunstens nyeste mirakelredskab, mikrobølgeovnen. For nogle uger siden var fyrre mennesker samlet i forstaden Morton Grove, på en fabrik der fremstiller ovnene, da forklædets indehaver, Donovan Jon Fandre, holdt foredrag om mikrokogekunst. Fandre fortalte vittigheder, gav kulinariske kogefif mens han piskede et dusin recepter på benene. Under foredraget citerede han en kendt forfatter med sætningen ”en rose er en rose er en rose” og moderniserede den med ”kogekunst er kogekunst er kogekunst, og hvis du er nybegynder, begår du fejltagelser” sagde Frandre, men mikrobølgemadlavning er bare en ny måde at lave mad på, ikke andet. Det er det åbenbart ikke alle, der har forstået. En ældre dame ville sandsynligvis have haft gavn af Donovan Jon Fandrae foredrag, for hun shampoovaskede sin lille hund og forsøgte at lufttørre den i sin mikroovn. Historien melder intet om, om damen havde mad til ugen ud, men alt fald, hunden eksploderede.
Donovan Jon Fandre - https://www.amazon.com/Cookbooks-Food-Wine-Donovan-Jon-Fandre/s?rh=n%3A6%2Cp_27%3ADonovan+Jon+Fandre

24:43Wonder Dog
Ruff Mix  
27:17Snak
  
27:18
Midtvejskommentar
San Diego: Mange arbejdsløse føler, at de er så langt ned på den sociale rangstige, at de er fattigdom og som samfundets udstødte, føler sig tvunget til at sælge det eneste, de har tilbage, nemlig deres blod. Carla Washa, direktør for San Diegos blodplasmacenter siger, at hun af erfaring ved, at der kommer flere bloddonorer, hver gang arbejdsløsheden og de sociale nedskæringer stiger. Blodbanken betaler ni dollars for en pint, og får på en typisk hverdag 200 donorer til at give blod. ”For mange af dem er de ni dollars, helt konkret, forskellen på liv og død”, siger Carla Washa. Lignende tilstande hersker i andre dele af San Diego. Overalt bliver arbejdsløsheden angivet som årsagen til, at så mange bliver bloddonorer. I Oceanside for eksempel, solgte 2.300 mennesker deres blod i marts måned, sammenlignet med året før, hvor tallet var 1.800. Ifølge loven er det det forbudt at sælge mere end to pints af sit blod om ugen. For at undgå lovovertrædelser, får klienterne en klat usynligt blæk på pegefingeren, som så kan ses under noget ultraviolet lys. Carla Washa har måtte afvise mødre, der ville bruge de ni dollars til mad til deres børn, og hun har lavet en liste over hvor folk kan få et måltid mad, eller stedet at overnatte, hvis det skulle være nødvendigt. Og det er det ofte. Det californiske solskin varmer ikke alle områdets beboere lige meget.


28:37Ricky Skaggs
Let's Love The Bad Times Away  
31:17Snak
  
31:18
Midtvejskommentar
Det ikke eksisterende krigsskib Charles F. Addams sejler gennem Middelhavet for at møde en kampenhed syd for Kreta. Man ved, at der er neutrale handelsskibe i farvandet, og at man kun skal angribe russiske skibe hvis, som det hedder, sådan en træfning ser ud til at kunne vindes. Russiske skibe er set i området, parat til angreb. Hvad gør man? Det er altid krigstid i USA. I alt fald indenfor det amerikanske forsvar. Det nyeste soldater kan muntre sig med er elektroniske krigsspil på tv, som siden november har været installeret på alle USA's krigsskibe. Systemet hedder NAVTAG, en forkortelse for Navy Tactical Action Game, og minder på mange måder om de videospil, som man kender fra alverdens spillehaller. Man kan skyde modstanderne i sænk, blive skudt ned selv eller invaderet, hvis man foretager de forkerte beslutninger, lige som under en rigtig krigssituation, hvor man kan identificere fjenden, bringe sit skib i position og affyre sine våben. NAVTAG tv-spillet er beregnet til at træne officerskadetter, og opfundet efter videospillene har invaderet de amerikanske husholdninger, og besejret de gammelkendte flippermaskiner verden over. I militærsprog hedder det, at NAVTAG opøver sine spillere i taktisk krigsførelse. Fra forsvarsside hedder det: vi drager fordel af den nye spillelidenskab. Spilleren kan spørge computeren hvilke synlige eller elektroniske mål der er på radarskærmen, man kan tænde og slukke sit forsvarssystem, manøvrere sine skib eller fly afsted mod fjenden, og lade og aflade sine våben og aflæse om man ramte, og hvor stor skaden er. Til en avis siger officerskadetterne, at det er skideskægt, man bliver grebet af de ligesom med videospillene, og det er helvedes meget skæggere end virkelig krig. Samtidig med søslagene på skærmen meddeles det, at man har oprettet en ny telefonservice, dial-a-sailor, drej en sømand, som skal formidle kontakt mellem de amerikanske forsvars unge sømænd og hjemmene rundt om havnebyerne. En talsmand siger, at ”gutterne er tit meget langt hjemmefra, og savner ting som for eksempel hjemmelavet mad, men de fleste opringninger kommer nu fra unge piger, der mest har brug for en fyr at gå i byen med”. Og trods oprustning og faren for storkrig, så har det amerikanske postvæsen optimistisk meddelt kongressen, at selv efter et atomangreb, vil breve blive bragt ud i det omfang, det er muligt, bare man husker at meddele sin nye opholdsadresse.
NAVal Tactical GAme - https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA152004

33:36Madleen Kane
Playing For Time  
37:01Snak
  
00:00
Introduktion
Hollywood: flere af de film, der kommer fra filmbyen i år, er genindspilninger med kendte titler fulgt af romertallene II og III efter sig. Stjernekrigen 3, Dødens gab 3, Maskernes nat 3 og Fredag d. 13 del 3 i 3D endda. De fleste genindspilninger, eller fortsættelser om man vil, kommer i løbet af et år eller to efter at den første film har været en sussces hos publikum, men der er undtagelser. Fortsættelsen af en af filmhistoriens berømteste gysere kommer i biograferne mere end 22 år efter, at dens forgænger for første gang skræmte publikum i biograferne over hele verden. Det drejer sig om Psyko 2 - fortsættelsen af Alfred Hitchcock berømte historie om den bindegale Norman Bates, der har dyreudstopning som hobby og bor med sin udstoppede mor i det øde Bates Motel, hvor gæsterne tjekker ind men aldrig tjekker ud, som reklamesloganet i øvrigt for en karkkelakfælde lyder. Hitchcock forklarede selv, at moralen i historien er den, at man aldrig skal flytte ind på et hotel, som man ikke kender i forvejen. Fortsættelsen af fortsættelsen af Fredag d. 13 hedder nu Del 3 i 3-D og været en betydelig sussces hos de californiske teenagere, der har stået i lange køer for at komme ind og møde den skrækkelige Jason, som jagter filmens statister og afliver dem i blodige detaljer med økser, og macheteknive og harpuner. Susscesen er ikke blevet mindre af, at man har udsendt underlægningsmusikkens dance macabre i en diskoteksvenlig danseversion, og den lyder sådan her:


38:27Hot Ice
Theme from Friday the 13th part 3  
41:52Snak
  
00:00
Introduktion
De af skuespilleren Paul Newmans fans, der aldrig er blevet inviteret til middag af deres idol, kan nu få lov at få ham til bords og smage en af han hjemmelavede opskrifter. I årvis har den berømte blåøjede skuespiller og racerkører hældt sine favoritkrydderier i en speciel salatoliedressing, som han så har serveret for venner og bekendte. Og i årevis har venner og bekendte sagt, at opskriften var så god, at den kunne markedsføres, og det den nu blevet. På hylderne i vestkystens supermarkeder står kunderne nu ansigt til ansigt med Paul Newman smilende fjæs omkranset af grøntsager og krydderurter på etiketten. Indholdet i flasken er en blanding af olivenolie og sojaolie, rødvinseddike, vand, citronsaft, salt, krydderier, hvidløg og frysetørret løg. Blandingen kaldes ’Newman´s own’, og kunderne er helt vilde med den. I løbet af de første tre uger blev 10.000 flasker revet væk af hylderne i et enkelt supermarked i nærheden af, hvor skuespilleren bor, og det på trods af, at flasken koster 30cent mere end alle andre mærker. Fabrikanten, der har eneret på opskriften, siger, at salatdressingen er modtaget med begejstring, simpelthen fordi den er mild og ikke overdøver smagen af det, man hælder den henover. Overskuddet fra salget går til et velgørende formål, nemlig til hjælp for unge narkomaner. Imens er tusindvis blevet afhængige af ’Newman´s Own’, som på bagsiden af flasken har Poul Newmans egen forklaring på, hvorfor han har delt sin opskrift med kunderne i supermarkederne. ”I årvis”. skriver Newman på etiketten’ ”har jeg fremstillet brygget her til venner og bekendte. Succesen var overvældende, efterspørgslen uoverkommelig. Sidst blev jeg lænket til oliefyret i kælderen, indtil jeg havde lavet 100 liter af det her. Jeg var blevet fange af min egen succes. Nu kan det være nok, tænkte jeg, lad os gå over i erhvervslivet, så nu er jeg sluppet ud af kældern og ind i butikkerne.”


43:36Styx
Mr. Roboto  
46:37Snak
  
00:00
Introduktion
I de glade tressere påstod mikromakronerne blandt hippierne, at man er hvad man spiser, hvad der gjorde de fleste af os til studer og svin. Vise amerikanske forskere mener, at der måske er noget om påstanden. To psykologiske undersøgelser har beskrevet personlighedsprofilen i forbindelse med valg af henholdsvis frugt og bønner. Fx siges det, at appelsinspisere er rolige og tålmodige, om ikke andet så fordi det tager så pokkers lang tid at få skralden af, og så skal man bagefter oven i købet have besværret med at vælge hvilket stykke, man skal putte i munden. Og der er ligeså mange personligheder, som der er frugter og farver på bønner. Ved et møde i USAs psykologforening, American Psychological Association, fortalte en forsker om personligheden bag valget af bønner. Denne bønnerapport er baseret på 101 personer i Ohio, hvad der tydeligvis er begrænsningen ved rapporten. Ifølge den vælger mænd gule bønner, hvis de har en kraftig seksuel drift, mens kvinder gør, fordi de har et udpræget behov for tryghed. Sorte bønner røber, at manden er en charmerende selskabsløve, mens det hos kvinden viser, at hun har indflydelse og høster anerkendelse. En mand som vælger røde bønner er god til at udtrykke sine følelser, mens det hos kvinden betyder, at hun har stor personlig udstråling. Endnu mere opmuntrende er historien om Wayne Willis, en dommer i Idaho. Han tapper i bogstaveligste forstand blod fra dem, der havner i retten hos ham. I sager om mindre lovovertrædelser kan den anklagede få nedsat straffen mod at give blod til Røde kors, og det tilbud er der flere, der har benyttet sig af. Wayne Willis har allerede fået tilnavnet Dommer Dracula, og han ville ikke selv sige ja til tilbuddet, hvis han fik det, for ”.. bare ved synet af en kanyle får jeg koldsved”, siger han.


48:13Thin Lizzy
Cold Sweat  
50:04Snak
  
00:00
Introduktion
Den betrængte plade industri på den Californiske vestkyst udviser en fantasi og opfindsomhed som ikke kender nogen grænser når det drejer sig om at få pengene op af lommerne på kunderne. Gennem de sidste par år har man fundet på at sælge den sammen plade eller det samme nummer i forskellige arrangementer, de såkaldte maxi singler eller den samme plade med en op til 4 forskellige pladeomslag for at pirre samlementaliteten, og her er det nyeste eksempel på pladeindustriens hitte påsomhed. Det man hører her er B siden på en række nye singels plader som et selskab har udsendt ingen musik ingen sang ingen riller ingenting, bare blank B side med B som i Bagside. Single plader koster normalt en dollar og 30 cent mens de nye single singler koster lige under en dollar. Og ifølge pressemeddelelsen skal stimulere pladesalget i almindelighed og salget af de LP`er som numrene er hentet fra i særdeleshed, blandt de første som har fået en sang ud på de nye single singler er Paul Carrack med sin I Need you.


51:05Paul Carrack
I Need You  
52:43Snak
  
00:00
Farvelkomst
Som det sikkert er gået op for de fleste, så har Californien i årevis levede med frygten for det endegyldige, kolossale jordskælv, der vil få hele landeområder til at brække af og styrte i Stillehavet. Tvivler man på de rystende forudanelser, så har USA’s geologiske institut i Manlow Park i Californien foretaget målinger der viser, at hele landområder har hævet og sænket sig betragteligt inden for de sidste fem år, to gange. Fra 1977 til 1982 målte geologerne de to store jordhævelser i San Andreas-kløften, som man regner med vil være den fordybning, jordskælvet vil foretage sit afbræk af Californien i. Resultatet af målingerne viser, at jorden har hoppet op og ned mellem fem og 15 centimeter. Grunden kan være, at det øverste jordlag er skilt fra den underlæggende klippegrund, så hele det enorme område kan ryste frit, så at sige, uden at den endelige katastrofe indtræder. Hvis disse glidende jordskælv er årsagen til rystelserne i Californien, ja så er der håb om, at ’the big one’. kælenavnet for den endelige jordskælvskatastrofe, ikke indtræffer de første mange år frem i tiden, så Californiens vestkyst vil blive ved med at hænge fast på siden af USA.


53:46Divine
Shake It Up