Fredagsåbent 11-11-1983 (fredag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00The Oak Ridge Boys
American made  
00:12
Velkomst
Duane Allen ... William Lee Golden ... Joe Bonsall ... og Richard Sterban. Samlet kendt som The Oak Ridge Boys.


00:52
Midtvejskommentar
Deres musik er i sig selv vanskelig at beskrive. En blanding af gospel country & western, og endda blues-musik. Lederen af gruppen, Duane Allen, siger, at han slet ikke kan fatte, hvor godt gruppen sine 19 års eksistens har klaret sig.


01:18
Midtvejskommentar
Allen siger, at gruppen nu fantaserer om at få et gospel, et country & western, et storby-pop og et rock 'n' roll-hit, og med de mål for øje, er musikken måske ikke så vanskelig at indkredse alligevel. Den skal først og fremmest være kommerciel.


01:31Snak
  
00:09
Midtvejskommentar
The Oak Ridge Boys er direkte født ud af atombomben. Hvis det lyder mærkeligt, er forklaringen den, at da amerikanske videnskabsmænd under 2. verdenskrig var ved at udvikle a-bomben, foregik det i Oak Ridge, Tennessee, hvor forskerområdet var afspærret af pigtråd og sikkerhedsvagter. Om aftenen kedede folk sig, for ingen kunstnere udefra kunne komme ind, så man begyndte at danne sanggrupper og underholde hinanden. En af grupperne skilte sig ud fra alle de andre, og den blev til The Oak Ridge Boys.


02:06The Oak Ridge Boys
Elvira  
00:02
Introduktion
Det der virkelig slog gruppens navn fast i den amerikanske bevidsthed var nummeret her, der vandt den eftertragtede Grammy-pris.


01:09
Outroduktion
For 10 år siden, mens gruppen stadig dyrkede sine gospelrødder, så den udseendemæssigt og noget anderledes ud. På højden af gospelkarrieren var man pæn i tøjet og havde vandkæmmet hår, modsat nu, hvor det er country & western-interesserede Oak Ridge Boys har som målgruppe, og derfor anlagt sig et, i gåseøjne, mere landligt image med cowboyveste, cowboybukser, stetsonhatte og andet Texas-udstyr. Selv om gruppen i sin tid levede dårligt af gospelsangen, så takker den i dag fortiden for, at den lærte dem at synge i kraftfulde, tætte harmonier, som de altså bare ikke kunne leve af.


03:48Snak/interview
  
00:29
Midtvejskommentar
Gospel betyder "gode nyheder", og med gospelmusik menes der glade, inspirerende sange om Gud. Hvorfor gruppen ikke længere synger om Gud, har sin forklaring. Oak Ridge Boys var en af de første hvide gospelgruppe, der fik en trommeslager, lod håret vokse, og optrådte med åbentstående skjorte, og sang om Gud på en noget utraditionel måde. Og det brød gospeltilhængere sig aldeles ikke om. Om det fortæller Duane Allen:


00:55
Midtvejskommentar
En aften begyndte vi at synge en sang der hed "Dr. God", som mange fandt anstødelig, fordi vi omtalte Vorherre som Doktor Gud. Jeg kan lige så tydeligt huske det, for det var den aften, jeg difinitivt drejede nøglen om til gospelkarrieren. For da vi sang den første node, var der 300 tilskuere, der udvandrede.


01:26
Midtvejskommentar
Og så begyndte The Oak Ridge Boys at synge country & western.


05:17The Oak Ridge Boys
Dream of me  
01:01
Midtvejskommentar
Det var vanskeligt i begyndelsen, for de forargede gospelfans ville ikke kendes ved gruppen, og country & western-fans havde slet ikke hørt om dem. Men gruppen blev hængende, vel vidende, at der i USA er fem gange så mange købere til country-plader, som der er købere til gospelsange. Og det viste sig snart, at country-musikken var en bedre levevej, noget gruppen hele tiden lagde vægt på, for den ene lp efter den anden endte som guldplader.


06:44The Oak Ridge Boys
Love song  
00:02
Introduktion
Oak Ridge begyndte at få kommercielt blod på tanden, og krydsede endnu en gang vejen, denne gang til popmusik, med sange som "Elvira" og deres seneste "Love song". Nutidsmusik med rødderne plantet i gospelmusikken fra 40'erne.


00:36
Midtvejskommentar
Gruppen trak sine egne rødder op fra Oak Ridge og omplantede dem til Nashville, først og fremmest fordi den, mere end de fleste andre grupper, er en forretning, der laver musik, og derfor har behov for at være i nærheden af byen, der er countrymusikkens Mekka. Oak Ridge Boys har dusinvis af folk ansat, der ikke har spor af den musikalske side af sagen at gøre. Gruppen ejer radiostationer, musikforlag, har landejendomme, og dens erklærede mål er at have så mange penge, at selv om musikken holder op, så kan forretningen stadig fortsætte. Når man køber en Oak Ridge-plade, får man ikke bare en skive skæringer, men på et medfølgende ark chancen for at købe en række forskellige varer fra Oak Ridge-koncernen. Ikke bare T-shirts - alle grupper sælger T-shirts til deres fans - næ, Oak Ridge Boys tilbyder tre forskellige sweatere, fem slags vindjakker, lune veste, regntøj, nattøj speciel til de kvindelige fans, hatte til 8 dollar, 15 dollar-solbriller, bæltespænder, muleposer, Oak Ridge-gavepapir, tegnebøger til kreditkort, sokker og pudebetræk, så man kan sove sammen med The Oak Ridge Boys. Og sangerne i gruppe kører forretningerne selv, og er gode til at regne den ud. Duane er formand, Richard og Joe er viceformænd, og William er bestyrelsesformand. Forretningen består selvfølgelig mest i at passe koncerttuerneerne, som er en, stor velsmurt underholdningsmaskine, der består af fire busser og tre lastbiler, der styrer rundt på det amerikanske landkort, og giver koncerter på de steder, som professionelle forretningsfolk har udpeget som passende for The Oak Ridge Boys.


08:43Snak/interview
  
00:00
Introduktion
Hvis en koncert ikke er udsolgt ville de fleste andre grupper trække på skuldrene og fortsætte, men ikke her. Oak Ridge-drengene lægger enorm energi i den kommercielle side af sagen, og lader endda journalister uden for det område, hvor de giver koncert, blive fløjet ind til pressekonference, for at få så meget medieopmærksomhed som muligt. Og dermed få fyldt koncertsalene op. Under koncerterne uddeles der spørgeskemaer. Hvor langt er du taget for at komme til koncert? Hvor gammel er du? Hvilken bil kører du i? Oak Ridge er interesserede i svarene, for jo mere de ved om deres publikum, des nemmere er at få store firmaer som sponsorer. Joe Bonsoll siger, at der laves store penge på Oak Ridge-navnet gennem markedsundersøgelse, og man kan også imponere store bilfirmaer, hvis man gør opmærksom på, at man faktisk er talsmand for deres produkter, fordi ens publikum kører netop i de firmaers biler.


01:01
Midtvejskommentar
For at beskytte økonomien er der visse emner gruppen ikke vil synge om. Ikke noget om hvem der har noget udenoms med hvem, og hvem der går i seng med hvad, og dåsebajere i lastbilerne, mens mor sidder i spjældet.


09:58The Oak Ridge Boys
Bobbie Sue  
00:38
Outroduktion
Og hvor får gruppen sine sange fra? Ingen af medlemmerne skriver selv, men mens de er på turne bruger de timevis på at lytte kassetter igennem, som sangskrivere har sendt til dem med potentielt, nyt materiale. Enhver kan sende en sang til gruppen, men konkurrencen er stor, for Oak Ridge Boys får tusindvis af kassetter tilsendt. Og de lytter til hver eneste en, for - som gruppen siger - man ved aldrig, om der i bunken ligger det nye hit, ligesom den gang da sangen her i baggrunden, der netop kom med posten.


11:01Snak/interview
  
00:00
Introduktion
Gruppen kan bruge et helt år på at lytte til en sang, og forsøge at finde ud af de forskellige harmonier og stemmemuligheder, der passer til dem, før de indlemmer den på deres næste album. Her har amerikansk tv været på besøg under turne, mens Oak Ridge Boys prøver en ny sang igennem.


00:35
Outroduktion
Medlemmerne kan godt gå hinanden på nerverne, og sidste år talte man ikke sammen i to måneder under en turne.


11:40The Oak Ridge Boys
American made  
00:00
Midtvejskommentar
Problemet var William Goldens udseende, som de andre syntes var ved at blive for outreret. Golden var blevet medlem af The American Mountainmans Association, en forening der mener, at man skal leve i pagt med naturen. Golden lod skæg og hår stå, gik i tilbage til naturen-tøj, og boede i indianertelt i sin baghave, og det mente de andre ikke passede sig for deres optræden på amerikansk tv. Gruppen var lige med at splittes - men holdt.


00:33
Outroduktion
Golden blev spurgt, om han var villig til at begrave stridsøksen, det sagde han ja til, og man gav hinanden hånd. For tiden er alt fryd og gammen, og så længe gruppen bliver ved med at få sange tilsendt, holder udsolgte koncerter, så længe er der nok udsigt til, at den syngende musikforretning, The Oak Ridge Boys, kan få sine individuelle stemmer til at gå op i en højere enhed i 19 år til.