Nat-redaktionen 09-02-1984 (torsdag) Denne udsendelse har speaks   Indhold  Speak  Plade-info
Vis forrige udsendelse Vis næste udsendelse Tilbage til års-oversigt 
00:00KS speak
  
00:00
Velkomst
En søndag i 1955 sad sangeren og komponisten Richard Berry bag scenen i en dansesal i Californien og lyttede til et orkester, der spillede latinamerikanske rytmer, da han blev grebet af den hellige inspiration. Senere, da Richard Berry kom hjem, satte han sig ved sit klaver og komponerede en sang, der skulle gå hen og bliver en rock ’n’ roll-klassiker.


00:00?
Louie Louie  
00:00KS speak
  
00:00
Velkomst
Richard Berry er ikke endt som en af legenderne indenfor rock ’n’ rollen, men han var tæt på den gang. Her, 29 år senere, er hans rocksang blevet et standardnummer, som alle bands med respekt for sig selv har med på repertoiret. Og for nylig arrangerede en lokal radiostation i Californien en Louie Louie-plade-marathon, der strakte sig over 63 timer, og bestod af mere end 300 forskellige versioner af den berømte sang. Richard Berry er i dag 48 år gammel, og radiostationens rockmarathon har igen bragt ham i offentlighedens søgelys, så han har fået blod på tanden og fornyet lyst til musikerkarrieren.

Året hvor Louie Louie kom på nodepapiret var 1955. Det var samme år Elvis Presley blev opdaget, Bill Haley og hans Comets indspillede en anden klassiker, Rock around the clock, drenge gik med anderumpefrisure og piger syede små puddelhunde på deres multifarvede strutskørter. Richard Berry skrev sangen om den opdigtede bartender Louie, og sangen endte i første omgang som B-side på en plade, der udkom i 1957, på et af Los Angeles mange små lokale plademærker. Berrys sang blev lige spillet længe nok på radiostationerne til, at han mistede sit arbejde. ”Jeg arbejde nemlig på en fabrik, der pressede plader”, siger han, ”og tilfældigvis pressede de også Louie Louie. Så formanden sagde til mig, at jeg hellere skulle give min arbejdsplads til en, der virkelig trængte, nu hvor jeg havde skrevet en hitmelodi. Så der stod jeg pludselig uden job”. Selv om hans sang blev nummer et på de lokale pladelister, så blev han ikke berømt over hele USA over den grund. I 50’erne var det nemlig svært for sorte kunstnere at få gennembrud indenfor popmusikken, der næste udelukkende bestod af hvide, og der var allerede en Chuck Berry, som Richard altså ikke er i familie med. Han tjente til føden ved at spille i rockklubber, på go-go-steder og barer med topløs betjening og til slut på natklubber, der spillede gamle standardnumre for et ældre og mere adstadigt publikum. Og for tre år siden pakkede Richard Berry sit grej sammen for sidste gang og begyndte på en forretningseksamen, fordi han var led og ked af rotteræset, og fordi sangskriveren i ham var udbrændt.

Men sangens skæbne var en helt anden. En mere hårdtslående version af den blev indspillet af The Kingsmen, der bankede den op til fornyet popularitet i årene 1963-64. Trods det at The Beatles havde invaderet Amerika lå sangen alligevel højt på landets forskellige hitlister i måneder i træk.


00:00The Kingsmen
Louie Louie  
00:00KS speak
  
00:00
Velkomst
”Første gang jeg hørte Kingsmens version”, siger Richard Berry, ”sagde jeg ’Oh God, it’s horrible’, også selv jeg synes det egentlig var en kompliment. Og da den så gik hen og blev rigtig populær sagde jeg ’hey, it’s not too bad’”. På grund af Louie Louies fornyede popularitet fik Richard Berry de år igen noget at bestille, også selv om han blev nødt til at spille sangen på samme måde som The Kingsmen, for publikum vidste jo ikke, at det var ham, der var komponisten.

En af grundene til, at The Kingsmen gjorde sangen populær var, at de sang den så utydeligt. Forsangeren, som lærte Louie Louie på en jukeboks, kunne nemlig ikke forstå alle ordene, og da han så selv gik i pladestudiet og indspillede sangen, dækkede han over sin uvidenhed ved at mumle en del af sangteksten. Calypsohistorien om sømanden der længes efter sin pige på Jamaica var simpelthen ikke til at forstå, og rygtet opstod, at det var en fræk sang, så en hel generation af amerikanske teenagere var sikre på, at teksten i grunden var bundsjofel. Og da selveste FBI foretog en undersøgelse, pustede det yderligere til ilden og satte rygter i gang. På grund af de rygter holdt flere pressionsgrupper fast på, at teksten var for fræk, så en lang række radiostationer rundt om USA tog den af programmerne. Og alligevel gik Kingsmens version som varmt brød og solgte over i fire millioner eksemplarer. Siden 60’erne er der indspillet i hundredvis af forskellige versioner fra rock til punk til elevatormuzak, og det var alle de versioner, den lokale radio KFJC i Los Altos Hills, syd for San Francisco, for kort tid siden spillede uafbrudt i næsten tre døgn, en specialudsendelse som man kaldte ’Maximum Louie Louie’, der også inkluderede en 40 minutter lang udgave indspillet af de lokale Hells Angels under et særdeles fugtigt weekendparty.


00:00?
Louie Louie  
00:00KS speak
  
00:00
Velkomst
Hvis Louie Louie gjorde Richard Berry lidt berømt, så gjorde det ham i hvert fald ikke rigere. Han solgte nemlig i sin tid rettighederne til sangen til sit pladeselskab for syvhundrede dollars i forskud, fordi han stod og skulle giftes. Richard Berry fortæller, at den gang var det almindeligt, at selskaberne købte rettighederne. ”Vi vidste ikke noget om copyright”, siger han, ”vi var bare en flok sorte fyre, som pludselig fik 200-300 dollars om ugen, og det var mange penge dengang. Men efter 10 år som professionel musiker var det ikke længere bare det, at pigerne skreg efter en og man var lidt kendt”, siger Berry. Derimod begyndte man at tænke på den finansielle side af sagen. På den anden side var det måske aldrig meningen, at alle de mange penge skulle være hans. Men samtidig var folk som fx Jimmy Hendrix, der ligesom så mange andre var på stoffer i den store stil, og det var jo ikke sikkert, at Richard Berry så havde kunne stå for den fristelse. ”Men det kan jeg nu”, siger han, ”bare prøv at give mig pengene, så skal I se!”

Natredaktionen er stolt over at se sig i stand til at bringe et sammendrag af det 63 timer lange plademarathon over Louie Louie, så værsgo altså, for den klassiske rock ’n’ roll-interesserede lyttere, cirka 20 gruppers forskellige opfattelse af Louie Louie på fire minutter.


00:00?
Louie Louie