Udkast til en biografi om multimanden Kim Schumacher.

Speedsnakker, discjockey, idol, oversætter....
Kim Schumacher blev født 15. december 1949. Som dreng var han altid en festlig fyr som kunne underholde de andre børn i gaden. Han sparede sammen til en fremviser og fik fat i James Bond, tegnefilm og gyserfilm. Han nøjedes ikke blot med det men filmede også selv gadens børn. Kim elskede at eksperimentere og lege med nye ting. Og som den eneste som eksperimenterede med lyseffekter ringede Stig Lommer til ham, for at få sat lys på en af sine revyer, og da var Kim ikke engang 18 år.

Han gik på Birkerød Statsskole (nu Birkerød Gymnasium) der sidst i tresserne. Derefter studerede han filmhistorie på København Universitet i 1971. Han levede en herlig uforpligtende free-lance-tilværelse og var faktisk deltids arbejdsløs gennem 70'erne. Skrev artikler, fik sin anmelderdebut i Levende Billeder, og fik ry for at være en kyndig filmhistoriker som skrev sine meninger i et blomstrende sprog. Han forsøgte at skrive et par bøger. Fritid eksisterede ikke for ham; arbejde, hobby og fritid flød sammen. Når han læste bøger var det for eksempel Steven King.

Så begyndte han at rejse. San Fransisco, New York, Los Angeles. Klimaet var mere energisk og actionfyldt i USA. "I Danmark kryber tissemændende sammen i kulden og folk går tidligt i seng - det er ikke så mærkeligt at så mange har selvmord som hobby".

Kim følte på en måde at USA var hans andet hjemland. I '86 havde han været der 10 gange i nogle måneder af gangen. Han både hadede og elskede USA. Men syntes trods alt at der var flere positive end negative sider. Fra film (og lyd) magasinet Levende Billeder fik P3 tag i ham igennem Hans Otto Bisgaard og han blev ikke pladevender men discjockey :-) Han fik sit faste være-sted og han brillerede med at være Danmarks mest kompetente radio-discjockey - flere af de øvrige personligheder havde været der siden midten af tredserne, f.eks. Christian Flagstad der kom til i 1965.
Kim skrev også i Søndags Aktuelt og flyttede med over i Det Fri Aktuelt, hvor han skrev om musik og anmeldte plader med sit eget personlige præg.

Kim boede i midtfirserne i en lejlighed på Frederiksberg "som lignede en kulisse fra 2010" med masser af chrom og plastik. Han var overbevist ungkarl og syntes parforhold var yt. Ifølge ham selv ihvertfald. Kim må nok anses for at være en af de få, som har stillet op til fotografering og spillet luftguitar på DR's gamle edbudstyr til ære for fotografen.








Da TV's satiriske lørdagsprogram ville parodiere ham kunne de ikke få det til at virke. De bed forgæves i blyanterne, men kunne ikke skrive noget som kunne bruges - manuskriptet var dødt. Kurt Ravn sad / lå på divanen med sminke på, men ordene ville ikke makke ret. What to do? Man bad Kim selv skrive sin egen parodi og det gjorde han.

Han kunne skelne imellem sin privatperson og hans teenage idolstatus. Privat var han selvoptaget men utroligt hengiven til sine nærmeste venner. Han var en arbejdshest som ikke sagde nej, forberedte sig eksemplarisk og overholdt aftaler. Inspirationen hentede han ofte i New York hvor han hentede stakkevis af plader med hjem samt det som blev hans undergang - teenageren som ikke ville være voksen blev ikke gammel, blot 40 år. Kim lagde ikke skjul på han var homoseksuel, han var blandt andet med til at omlægge et pornoblad til et seksualpolitisk skrift. Han brugte også musik fra miljøet i sine programmer. Men selv om han ikke offentligt viste at han var syg deltog han i kampagnen imod den, ligeledes gik 2 kr af overskuddet af de 2 dobbelt-CD albums fra '96 og '97 til AIDS-fondet.

Berømmelsen kunne han ikke bruge til en skid. "Se Michael Jackson - han er elsket af millioner, men han onanerer sig garanteret i søvn" - han havde altid en frisk bemærkning til folk. Det er det friske og det semi-åbne som går igen når man snakker med folk som har mødt Kim og talt med ham.

Han var 1.76 og vejede omkring 50 kg. En dag kom en teenager ind og besøgte ham. Han gloede da han så Kim.
-"Hvor er du lille!" sagde han til Kim.
-"Hvordan tror du selv du ser ud?" langede Kim igen.

Kim nåede at være med i mange udsendelser. Han lavede indslag for natradioen, var gæst i blandt andet børneradioen og Habakuks hjørne hvor han spillede en musikvideo for Niels-Jørgen Steen, han fortalte om den moderne Jesus i morgennisserne på TV '86, han leverede et lydtapet for Radio Rita '84, hvor han spillede rå rap musik når Bissen og de andre rødder fik åbnet for radioen. Han lavede også på et tidspunkt i 1986 en telefon reklame hvor folk kunne læse et nummer bag på 7-Up etiketterne og høre hvad han fandt af nyt i London og New York. Har var også studievært for musikvideoudsendelser på TV ('1999' og 'Harakiri'), fast deltager i et quizpanel ('Set Man Det') og vært for et program om kæledyr ('Kim's Corner') samt underholdningsprogrammet 'Labyrint'. Han medvirkede også i de tidlige Michael Wikke TV produktioner Blå Farver i 1983. Derudover oversatte han film og skrev artikler om de kendte over there. Han har også tekstet en tegneserie af Ole Wivel i B.T. og lavet en fast quiz i B.T.. Han har ageret tøjmodel i februar '86 i B.T. Han har også været med til åbningen af diskoteket Fellini i København i '85.

Den dag i dag er der stadigvæk nogle få hardcorefans tilbage som lytter til radioudsendelserne. Det meste af musikken var totalt uopdriveligt i de danske butikker dengang. Vi har da også haft problemer med at samle materiale. DR har for eksempel blot nogle få radioudsendelser bevaret, idet kun meget få udsendelser blev gemt, og fra 1985 af for størstedelens vedkommende var live - først i 1988 begyndte DR at bånde alt. Det kan også nogle steder høres at en plade blev spillet på forkert hastighed :-)
Vi kender til at nogle få fans har en stak optagelser, fra halve udsendelser på bånd uden hoved eller hale op til over 100 stykker - men vi er overbevist om at der også er mange andre folk som på et tidspunkt har optaget alt de kunne med ham for at have adgang til musikken og nærlytte hans speak, og som eventuelt i dag stadigt har disse bånd et eller andet sted. De tidlige båndede udsendelser gik til grunde da DR genbrugte båndene til nye udsendelser, 20 spoler sandsynligvis skrottet fra en af deres reportagevogne vidner om op imod 30 edit (klip samlet med klæbrig blå tape på ½ bånd) per 18cm spole før de blev skrottet.

Kim spillede ikke på opfordring med én undtagelse: 29. februar 1984 spillede han et lagkagemix fra måneden før. Pladerne var for det meste hans egne, så DR's pladearkiv har kun ganske få af de spillede plader. Når han ikke havde pladerne og båndene hjem fra butikker og venner i USA, købte han dem i Streetdance og Bristol Diskotek i Frederiksværksgade.
Ole Tranum fra Accord i Lyngby og som dengang arbejdede i Bristol, kan stadigt huske Kim og historier fra dengang.





18 cm. spolebånd fra DR



Billet med Kims autograf



En samling af ting som Kim har været involveret i, er ikke nem at lave flere år efter, ikke så meget fordi materialet er flygtigt, aviser, radio, TV, reklamer, men fordi det er meget nutidigt anlagt. Som et produkt af brug og smid væk og Her & Nu kulturen var han en sejlivet myte som omgav sig med døgnflue medier. Derudover gjorde hans personlighed også at han af og til dukkede op i sladderspalter. Det gør ham et vanskeligt idolobjekt idet han ikke blot holdt sig inden for en gren af underholdningsindustrien men både selv var en kunstner og idol og samtidigt selv var anmelder og kritiker.

Og at følge hans kultursyn, hans budskaber udi Danmarks nok mest velproducerede enkle underholdning, var en meget svær kunst for fans at følge med, idet han holdt de medier han figurerede i adskilt fra hinanden. Derfor er ingen samling komplet - heller ikke vores. Langtfra. Sitet her er primært lavet med vægten lagt på radio og TV-optagelser idet disse er de medier hvor Kim startede sin idol status og blev landskendt. Vi kan dog ikke udelukke at vi en dag også udvider databasen til at omfatte artikler, anmeldelser og flere reklameprojekter og eventuelt billedemateriale (vi får jævnligt doneret noget sådant).

Kim var også oversætter og gjorde sig især bemærket ved at være en af de meget få, der kunne oversætte amerikanske ordspil og slang til noget dansk, der ikke lød pinligt eller var direkte forkert. Siden Kim er standarden på biograf-oversættelser faldet markant og ingen har vist sig i stand til at følge i Kims fodspor. Der er endda hjemmesider som har nogle af højdepunkterne af tåkrummende bommerter indenfor denne disciplin.

Kim udgav ikke bøger, film eller plader som sådan, men skrev i 'nutidsmedier' sine ord... dog alligevel kom der i 1987 en lille opslagsbog udgivet på forlaget Apostrof: "Schumachers lille filosjofle ordbog i mundret udansk", [ISBN 87 591 0148 2].

Siden da er der lavet et par dokumentarprogrammer om Kim i DR. Og udsendt 2 dobbelt CD'er i '96 og '97 med musik som er typisk for 80'erne og med mange af Kims speaks henover. Disse er lavet af Peer Kaae og viser en smule af hvad der foregik i Kims radioudsendelser. Den første CD udgivelse blev en pæn success mens den anden solgte knap så godt. Men afledt af interessen for Kim, genudsendte DR af uransaglige grunde 20 afsnit af Labyrint udsendelserne og ikke nogen radioshows eller andre mere musik orienterede udsendelser. Det massepopulære sejrede over det journalistiske. Kim selv, kiggede aldrig i bakspejlet, men vi som ikke kom videre end 1990 kigger ofte bagud og tænker på hvordan det kunne være blevet hvis Kim var her, nu, midt på internettet - faktisk lige her på dette site. Fest og farver!
Og dog, da DR havde strejke i efteråret 2002 udsendte DR 4 radio udsendelser på P3 i næsten komplet længde, hvorblot Kims outtro - hvor han fortæller hvornår han igen dukker op - er udeladt. Og ved DRs 40 års jubilæum i 2003 kom der små glimt af Kims medvirken i Radio Rita for dagen. Men det er mest af alt spredt fægtning og ikke specielt sammenhængende for fans den dag idag.

Forfattere og bidragydere:
Mikkel Breiler
Rev 0.0.1 1995-08-29 + Per Gøtterup, Kim Skotte..
Rev 0.0.2 2001-03-17 + Søren Tjørnov.
Rev 0.0.3 2001-03-20 + Søren Tjørnov.
Rev 0.0.4 2002-06-11 + Mor Grethe (Kims mor), Søren Lonnebjerg (Kims ven og ’lillebror’ i mange år)
Rev 0.0.5 2003-03-28 + Mor Grethe, Kim Ludvigsen (udgiver af Musik-Nyt, nummer 2, 1983). Engelsk udgave.
Rev 0.0.6 2004-06-05 + Mikkel summering af radioudsendelser i DR 2002 og 2003.
Rev 0.0.7 2010-07-09 + Mikkel slå fejl.

"Interview med Kim Schumacher fra MusikNyt nummer 2 1983."